Trendy využití sociálních sítí ve školním prostředí - Vavro, Peter (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se věnuje trendům využití sociálních sítí ve školním prostředí. V teoretické části jsou představeny základní znalosti o sociálních sítích včetně rozboru těch nejpoužívanějších. Dále jsou v práci obsaženy kapitoly, které se zabývají klady a zápory a nejnovějšími trendy na sociálních sítích. Zmíněny jsou také sociální sítě jako nástroj ke vzdělání a vztah učitele a žáka na sociálních sítích. Empirická část práce je postavena na kvalitativním výzkumu, který je složen z rozhovorů s učiteli dvou základních škol a kvantitativním výzkumu, který má základ v dotazníkovém šetření pro žáky, kteří se na těchto školách vzdělávají. Cílem výzkumu je zjistit, jak současní učitelé nahlížejí na práci se sociálními sítěmi ve výuce, jaké to přináší výhody a nevýhody z jejich pohledu a v neposlední řadě jakým způsobem je využívat při vzdělávání. Kvantitativním výzkumem je snaha zjistit, jak sociální sítě vnímají žáci a zda mají ponětí o edukačním procesu, který je možno na nich vykonávat.
Trends in use of social networks in the school environment
Keywords: sociální sítě; sledovanost; trendy; žáci; social networks; ratings; trends; pupils