Obsah jódu v mléce a mléčné syrovátce v průběhu laktace - Jakešová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2015)
Mléko je významným přirozeným zdrojem jódu v lidské výživě. Obsah jódu v mléce je objektivním ukazatelem saturace dojnic jódem. Práce přináší údaje o obsahu jódu v mléce a mléčné syrovátce v průběhu laktace a další vlivy, které na jeho obsah působí. Do pokusu bylo zařazeno 12 dojnic na počátku laktace z chovu Haklovy Dvory nacházející se v blízkosti Českých Budějovic. Vzorky mléka byly odebírány s kontrolou užitkovosti v pravidelných intervalech jednou měsíčně od srpna do listopadu 2014. Obsah jódu byl stanoven spekrometricky po alkalickém spalování vzorku. Průměrný obsah jódu v mléce v srpnu 2014 byl 169,63 ? 70,39 g.l-1, v září 202,25 ? 65,08 g.l-1, na začátku listopadu (náhradní odběr za říjen) 183,91 ? 65,31 g.l-1 a na konci listopadu 2014 216,56 ? 68,67 g.l-1. Průměrný obsah jódu v syrovátce se v srpnu nemohl uskutečnit, v září byl 140,5 ? 55,3 g.l-1, na začátku listopadu 131,5 ? 45,9 g.l-1 a na konci listopadu 2014 168,2 ? 77, 8 g.l-1. Hodnoty obsahu jódu v mléce i v syrovátce odpovídají rozmezí pro doporučovaný denní příjem jódu.
Iodine content in milk and milk whey during lactation
Keywords: jód; kravské mléko; mléčná syrovátka; iodine; cow´s milk; milk whey