Význam verifikačních snímků při IMRT v oblasti hlavy a krku. - Myslíková, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
Nádory hlavy a krku patří v České Republice k pátému nejčastějšímu nádorovému onemocnění. I přes snadnou dostupnost vyšetření a dobře zjistitelné příznaky přichází většina pacientů k léčbě s různými typy nádorů v pokročilých stádiích, čímž se snižuje jejich šance na vyléčení. Technika IMRT se stala v posledních letech nejčastěji využívanou metodou v léčbě tumorů hlavy a krku, umožňující dokonalejší šetření zdravých tkání a kritických orgánů v této lokalitě. Bakalářskou práci rozděluji na část teoretickou a praktickou. V jednotlivých kapitolách první části jsou rozebírány oblasti hlavy a krku a typy nádorového onemocnění, které v těchto lokalitách můžeme nalézt - jejich příznaky, etiologii, diagnostiku, prognózu a samozřejmě jejich léčbu. Dále jsem do této části zahrnula obecný průběh plánování a nakonec jsem zmínila historii a současnost verifikačních snímků. Druhá část obsahuje kapitoly zahrnující cíle práce a hypotézu. Cílem práce je posouzení a zhodnocení portálových verifikačních snímků cílového objemu u tumorů v oblasti hlavy a krku a jejich srovnání s referenčními verifikačními snímky, stanovení odchylek v ozařovací poloze a z toho následné potvrzení významu verifikačních snímků v oblasti hlavy a krku. Dále jsou v této části zahrnuty kapitoly popisující metodiku, ve které jsou uvedeny zdroje, ze kterých bylo čerpáno do této práce, průběh procesu plánování u pacienta s IMRT technikou a dále výsledky zkoumaného souboru 50 pacientů s tumorem hlavy a krku, kteří podstoupili ozáření technikou IMRT a u kterých byly hodnoceny verifikační snímky cílového objemu. Předpokládané cíle práce byly splněny a hypotéza byla vyvrácena. Verifikační portálové snímky se na onkologickém oddělení zhotovují jedenkrát týdně. Navrhovala bych, aby se portálové snímky s fixační maskou zhotovovaly alespoň dvakrát týdně za účelem dosažení ještě lepší přesnosti a kontroly ozařovací polohy.
The Importance of Verification Images during IMRT in the Area of Head and Neck.
Keywords: fixační maska; hodnocení odchylek; IMRT; karcinom hlavy a krku; radioterapie; verifikační snímek; Fixation mask; evaluation of deviations; IMRT; tumour of head and neck; radiotherapy; verification image