STUDIUM ZÁKLADNÍCH MECHANISMŮ PERITONEÁLNÍHO ZÁNĚTU U CANDÁTA OBECNÉHO (Sander lucioperca) - Chábera, Jan (Jihočeská univerzita, 2019)
Candát obecný (Sander lucioperca) je druhem ryby, jejíž chov v recirkulačních systémech má v budoucích letech velkou perspektivu. V důsledku nepříznivých podmínek intenzivního chovu těchto ryb v recirkulačních systémech jsou často vystavovány stresu, který má za následek sníženou obranyschopnost ryb. Ryby jsou tak vystavovány ataku celé škály bakterií. I když existují preventivní opatření chránící ryby proti napadení patogenem, klíčová je pro další evoluci vakcinací znalost imunitního systému a imunitní reakce ryby. I přesto, že známe mechanismy imunitní reakce mnohých druhů ryb, znalosti imunitní reakce candáta obecného jsou značně omezené.
STUDY OF FUNDAMENTAL MECHANISMS OF PERITONEAL INFLAMINATION OF PIKE PERCH (Sander lucioperca)
Keywords: Candát obecný; recirkulační systémy; atigen; stimulace; Aeromonas hydrophila; imunitní reakce; normoxie; hypoxie; Sander lucioperca; recirculation systems; antigen; stimulation; Aeromonas hydrophila; immune response; normoxia; hypoxia