Technologické postupy pro ekologickou údržbu areálů fotovoltaických elektráren. - Bendík, Petr (Jihočeská univerzita, 2012)
ABSTRAKT Energie je jednou z nejdůležitějších věcí na Zemi. Většina energie je vyráběna v jaderných, tepelných, vodních, větrných a solárních elektrárnách. K přímému využití sluneční energie je potřeba vhodného zařízení tzv. fotovoltaický článek. Konstrukce pro typ fotovoltaických panelů jsou vyráběny ze dvou druhů materiálů a to buď konstrukce celokovové (ocelové) nebo betonovým podstavcem jehož případné odstranění bude nákladné. Pro zachování kvality půdy a zamezení vzniku eroze je nutná pravidelná údržba vegetace pod solárními panely. Nejvhodnější z hlediska ekonomického a také ekologického je údržba mulčováním travních porostů. Při údržbě pozemků nepřipadá v úvahu jakákoliv chemická likvidace. S přibývající výstavbou těchto elektráren se bohužel také mění vzhled krajiny, která tak již nepůsobí příliš harmonicky.
Technological procedures for ecological maintenance areas photovoltaic power stations.