Pohled na vztah matek a dětí v pubescentním a adolescentním věku pomocí arteterapeutických postupů - Tučková, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá popsáním arteterapeutického procesu, který lze využít k pochopení některých situací ve vztazích matek a dětí. Cílem práce bylo popsání konkrétního vztahu matek a dětí v pubescentním a adolescentním věku pomocí arteterapeutických postupů. Teoretická část je zaměřena na pojednání o možnostech arteterapeutické práce s klienty ve vývojovém období pubescence, adolescence a střední dospělosti, dále pak pojednává o výtvarném artefaktu v arteterapii. Obsahem praktické části je vícepřípadová studie, která využívá tematické malby vodovými barvami na téma pohádky Perníková chaloupka, filmu Discopříběh a lepené koláže na téma rodiny. Je zde popsáno 9 případových studií matek s dětmi ve věku 10-20 let. K interpretaci témat z obrázků byly využity symboly, které se objevily v polostrukturovaných rozhovorech s autory výtvarných artefaktů a dále pak interpretace symbolů nalezené v literatuře. Výsledky ukazují, že Perníková chaloupka mapuje nevědomé obsahy pomocí pohádkového námětu, Discopříběh manifestuje téma běžných denních problémů rodiče ve vztahu k adolescentovi a Rodinná koláž popisuje téma rodinného prostředí. V jednotlivých obrázcích se objevují i odlišná témata v závislosti na aktuální náladě, zkušenosti a psychickém nastavení autora výtvarného artefaktu.
A view of the relationship between mothers and children in adolescence using art therapy procedures
Keywords: arteterapie; matka a dítě; pubescence a adolescence; art therapy; mother and child; adolescence