Vztah mezi vývojem makroekonomických ukazatelů a vývojem na kapitálovém trhu v ČR - Klimešová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato diplomová práce se zabývá zhodnocením vývoje na kapitálovém trhu v České republice v souvislosti s vývojem makroekonomických ukazatelů a určením determinujících proměnných. K tomu je použito korelační a regresní analýzy, které určují, zda mezi proměnnými existuje závislost, jak je tato závislost silná, a také regresní funkce, které jsou následně použity pro predikci do budoucích období. Predikce jsou určeny bodovými odhady i těmi intervalovými. Jako možné ovlivňující nezávislé proměnné je vybrán hrubý domácí produkt, podíl nezaměstnaných osob, index spotřebitelských cen, ale i výše státního deficitu, měnového kurzu a úrokových sazeb používaných v ČR. Jako závislé proměnné zastupující kapitálový trh byl vybrán index PX a výnos státního desetiletého dluhopisu. Je zde také poukázáno na to, že vhledem k celosvětové provázanosti (nejen kapitálových trhů) existuje vztah mezi českým a zahraničním vývojem daných trhů.
The Relationship between the Development of Macroeconomic Indicators and the Capital Market in the Czech Republic
Keywords: kapitálový trh; makroekonomické ukazatele; korelační analýza; regresní analýza; predikce; capital market; macroeconomic indicators; correlation analysis; regression analysis; predictions