Možnosti zoorehabilitace jako prevence rizikového chování - Viková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce mapuje pohledy na efekt zoorehabilitace jako prevence rizikového chování. Formou zúčastněného pozorování a polostrukturovaných až nestrukturovaných rozhovorů vyhodnocuje metody zoorehabilitace a její možnosti využití pro různé typy klientů. Teoretická část se zabývá zoorehabilitací jako oborem postaveným na humánně-animální interakci. V práci je vysvětlen termín attentionis egens, tento latinský termín popisuje potřebu pozornosti na základní emoční úrovni jako předpoklad úspěšné sociální interakce. Jde o odlišení problémového chování od normální potřeby pozornosti. Cílem bakalářské práce je shromáždění názorů na zoorehabilitaci canisterapeutů, klientů, rodinných příslušníků handicapovaných klientů a vlastních chovatelů. Pohledy canisterapeuta a klienta se doplňují a přispívají k vyhodnocení přínosů zoorehabilitace.
Possibilities of zootherapy as prevention against risky behaviour
Keywords: zoorehabilitace; canisterapie; felinoterapie; hiporehabilitace; ornitoterapie; attentionis egens; zootherapy; canistherapy; felinotherapy; hippotherapy; ornitotherapy; attentionis egens