Vliv hnojení a frekvence kosení na porostovou skladbu, produkci a kvalitu píce travního porostu - Smrž, Jan (Jihočeská univerzita, 2008)
V roce 2003 byl na stanovišti Jevíčko založen dlouhodobý maloparcelkový pokus. Sledování probíhalo v letech 2006 a 2007. Byly použity čtyři intenzity využívání (čtyři, tři, dvě a dvě seče ) a čtyři úrovně hnojení (bez hnojení, PK, N90PK, N180PK). Průměrná produkce sušiny travního porostu byla 6.99 t.ha-1, což byla statisticky vysoce průkazná (P 0.01) redukce výnosu tří a čtyřsečného využívání ve srovnání s dvousečnými variantami. Počet přítomných botanických druhů kolísal mezi 17.8 a 27.6. Intenzita sečení zvyšovala statisticky vysoce průkazně (P 0.01) koncentraci NL (z 116.6 na 149.8 g kg-1 sušiny), produkci NL (z 787.4 na 951.1 kg.ha-1), koncentraci NEL (z 5.09 na 5.57 MJ.kg-1 sušiny), koncentraci NEV (z 4.81 na 5.41 MJ.kg-1 sušiny), koncentraci PDIE (z 75.1 na 83.3 MJ.kg-1 sušiny), a koncentraci PDIN (z 68.9 na 89.2 MJ.kg-1 sušiny) ve srovnání s extenzivním využíváním. Intenzivní systémy vysoce průkazně (P 0.01) snižovali koncentraci vlákniny z 292.2 na 234.2 g.kg-1 sušiny. Hnojení N vysoce průkazně (P 0.01) zvyšovalo produkci sušiny (z 4.77 na 9.92 t.ha-1), koncentraci NL (z 123.4 na 140.9 g.kg-1 sušiny), produkci NL (z 545.7 na 1285.4 kg.ha-1) a koncentraci PDIN (z 68.5 na 83.8 g.kg-1 sušiny) ve srovnání s nehnojenou variantou.
Influence of fertilization and frequency of mowing on the stand composition, production and forage quality of grass stand
Keywords: trvalý travní porost; počet sečí; úroveň hnojení; kvalita píce; permanent grassland; number of cuttings; fertilisation level; forage kvality