Postavení stoma sestry v České republice - Mátlová, Monika (Jihočeská univerzita, 2009)
Abstrakt Česká republika patří mezi státy s vysokým výskytem kolorektálního karcinomu, ročně přibývá 8 tisíc nových případů a 5 tisíc nemocných na kolorektální karcinom umírá. Chirurgická léčba s použitím nových operačních postupů a zlepšení diagnostických metod často stále vede k založení dočasné nebo trvalé stomie. Ošetřování stomika a rozsah péče je natolik specializovaný, že vyžaduje kvalifikovaného odborníka, kterého nazýváme - stomasestra. Tento výzkum se zabýval ''Postavením stomasestry v České republice''. Cílem práce bylo zmapovat postavení stomické sestry v České republice, zjistit postavení stomasestry ve zdravotnickém zařízení, zjistit kompetence a podmínky, které stomické sestry mají pro výkon své specializace a zjistit jaké mají stomasestry specializační vzdělání. Pro naplnění těchto cílů byl použit kvalitatní výzkum, metodou strukturovaného rozhovoru s 30 otevřenými otázkami. Výzkumného šetření se zůčastnilo 6 stomasester. Rozhovory byly sepsány do anonymního záznamu a byly autorizovány stomasestrami. Analýza rozhovoru byla zanesena do 7 tabulek. Z výsledků je patrné, že většina oslovených stomasester vykonává svojí specializaci jako hlavní pracovní náplň. Ve zdravotnických zařízeních, kde je tato funkce sestře přiřazena k její hlavní pracovní náplni, pak souběžně pracuje více stomasester. Vhodné podmínky k výkonu své specializace stomasestry mají splněny částečně. Chybí jim prostory k výkonu své specializace, jasně daná písemná pracovní náplň a ujednocené kompetence. Spolupráce v multidisciplinárním týmu funguje dobře. Vzdělání stomasester je realizováno formou kurzů firem. Své znalosti si v rámci celoživotního vzdělávání ve většině prohlubují na kurzech, seminářích.
Status of stoma nurse in the Czech Republic
Keywords: stomasestra; vzdělávání stomasester; kompetence stomasester; stomie; stomik; stoma nurse; education of stoma nurses; stoma nurse competences; ostomy; patient with a stoma