Současný stav přijímání Ústavní smlouvy Evropské unie s důrazem na situaci v České republice - Brožová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce Současná stav přijímání Ústavní smlouvy Evropské unie s důrazem na situaci v České republice je rozdělena do osmi dílčích kapitol. První část se zabývá smluvním vývojem evropské integrace od Schumanovy deklarace až po přijetí Lisabonské smlouvy v letošním roce. Přibližuje obsah navrhované Ústavy pro Evropskou unii, změny, které měla přinést, její výhody, nejvíce kritizované body a způsob ratifikace. Druhá část popisuje již schválenou Lisabonskou smlouvu a přináší porovnání tohoto zásadního dokumentu Evropské unie s původním návrhem Ústavní smlouvy. Jádro práce tvoří pohled na situaci v České republice, reakce české veřejnosti na prvotní návrh euroústavy , ale i na očekávanou ratifikaci Lisabonské smlouvy. Bakalářská práce obsahuje také résumé ve francouzštině a dvojjazyčný glosář.
Current stage of the process of adoption of the Treaty establishing a Constitution for Europe
Keywords: evropské integrace; Lisabonská smlouva; the European integration; the Treaty of Lisbon