Psoriáza jako stigma - Sládková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2008)
K vypracování mé diplomové práce jsem si zvolila téma: ''Psoriáza jako stigma''. Vzhledem k tomu, že v současné době se veřejnost zajímá o řadu onemocnění, ráda bych, aby i tomuto stigmatizovanému onemocnění byla věnována větší pozornost. Zaměření práce na stigmatizaci mě velmi zaujalo, jelikož vím od klientů s lupénkou, že v určitých oblastech opravdu pociťují řadu problémů. Má práce je zaměřena na dva celky a to teoretickou a empirickou část. První část teoretické práce se zabývá problematikou lupénky, jejími formami, spouštěcími mechanismy, projevy a způsoby léčby tohoto onemocnění. Druhá část teoretické části se zabývá stigmatem, vysvětlením pojmu stigma, jak se staví společnost k psoriatikům, jaké mají postavení v rodině, v zaměstnání apod. V empirické části bylo mým cílem zjistit, zda u lidí s lupénkou dochází ke stigmatizaci a v jakých oblastech života vnímají psoriatici svou nemoc jako stigma. Zda cítí omezení v partnerských, pracovních vztazích a v aktivitách volného času. Při kvantitativním výzkumném šetření byla použita technika sběru dat - dotazník. Dotazník byl určen klientům s psoriázou, kteří byli získáni především pomocí přímého kontaktu ze serveru www.lupenka.cz, dále příbuzní, známí a klienti Nemocnice a.s České Budějovice. Celkem bylo rozdáno 94 dotazníků. Dotazník se skládal z 34 otázek, které se vztahují k hypotézám. Největší omezení, uvedli klienti s psoriázou, v rámci aktivit volného času. V empirické části mě potěšilo, že všeobecná sestra a lékař mají velkou zásluhu v informovanosti psoriatiků o jejich onemocnění a pomáhají jim vyrovnat se s tímto onemocněním. Největší problém vidím v neinformovanosti veřejnosti o lupénce. Toto zjištění vede k zamyšlení nad zlepšením informovanosti veřejnosti o tomto onemocnění. Jako návrh řešení tohoto problému navrhuji větší informovat veřejnosti, v rámci které by se lidé měli možnost dozvědět více informací o lupénce nejen od lékařů a sester, ale i od samotných pacientů, kteří jsou tímto onemocněním postiženi. Výsledky z výzkumného šetření mohou dále sloužit jako podkladový materiál při dalším výzkumu této problematiky.
Psoriasis as a stigma
Keywords: Edukace; Diskriminace; Lupénka/psoriáza; Nálepkovací teorie; Psychika; Stigma/stigmatizace; Světloléčba; Edukation; discrimination; psoriasis; self-adhesive theory; psyche; stigma/stigmatise; therapy of light