Laparotomické infekce hostitelů střevními a žaludečními kryptosporidiemi - Havrdová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2016)
Zástupci rodu Cryptosporidium obývají epiteliální buňky gastrointestinálního traktu různých obratlovčích hostitelů. Tito paraziti se evolučně rozdělili do dvou skupin, na druhy infikující žláznatý žaludek svých hostitelů a druhy vyvíjející se na epiteliálních buňkách tenkého a tlustého střeva. Všechny druhy kryptosporidií jsou přenášeny fekálně orální cestou. Obecně se předpokládá, že excystace oocyst střevních druhů je aktivována v žaludku, přestože to nikdy nebylo experimentálně potvrzeno. Tato studie byla zaměřena na chirurgickou inokulaci laboratorních hostitelů (SCID myši) střevními (C. parvum) a žaludečními (C. proliferans) druhy kryptosporidií do intestinum tenue. Bylo prokázáno, že není rozdíl mezi per orálními infekcemi vyvolanými oocystami, které byly před inokulací předčištěny a těmi, které byly vyvolány oocystami v surovém trusu. Střevní druh, C. parvum, byl infekční pro všechny hostitele, kteří byli chirurgicky inokulováni do různých částí tenkého střeva, a to jak čistými, tak oocystami v trusu. Bylo demonstrováno, že oocysty C. parvum nepotřebují být pasážovány přes žaludek hostitele, aby došlo k jejich aktivaci a následné excystaci. Inokulace do jejunum se ukázala být jako nevhodnější. Obdobně u žaludečního druhu, C. proliferans, byla vyvolána infekce u všech hostitelů, kteří byli inokulováni oocystami získanými přímo z žaludku pozitivního zvířete. Bylo prokázáno, že oocysty C. proliferans nepotřebují být aktivovány průchodem střevy hostitelů. Chirurgická inokulace oocyst C. proliferans do intestinum tenue nevyvolala u žádného hostitele infekci.
Laparotomy infections hosts intestinal and gastric Cryptosporidium
Keywords: Cryptosporidium parvum; Cryptosporidium proliferans; chirurgická aplikace; patogenita; infekce; Cryptosporidium parvum; Cryptosporidium proliferans; surgical applications; pathogenicity; infection