Hodnocení žáků při výuce Výchovy k občanství na druhém stupni základních škol - Matoušková, Denisa (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce s názvem Hodnocení žáků při výuce Výchovy k občanství na druhém stupni základních škol je zaměřena na současný pohled na způsoby hodnocení v hodinách občanské výchovy, které je v různých školách odlišné. Diplomová práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. V teoretické části se práce zabývá vymezením pojmu hodnocení, jeho význam, cíle a faktory, které ho ovlivňují. Dále se věnuje typům a formám hodnocení, kritériím hodnocení a v neposlední řadě Výchovou k občanství jako vyučovacímu předmětu na základní škole. Cílem praktické části diplomové práce bylo získat informace o tom, jak učitelé Výchovy k občanství přistupují k hodnocení žáků v tomto předmětu, v rámci různých základních škol v Jihočeském kraji, a zároveň o tom, jaký postoj mají žáci těchto vybraných škol k hodnocení ve Výchově k občanství. Pro sběr dat byl využit kvalitativní a kvantitativní výzkum. Kvalitativní výzkum byl proveden pomocí rozhovoru s učiteli Výchovy k občanství a kvantitativní výzkum pomocí dotazníku, který byl určen pro žáky 2. stupně vybraných základních škol. Výsledky z dotazníkové šetření jsou znázorněny v tabulkách.
Assessment of pupils during the teaching of Citizenship Education at the second level of basic education
Keywords: hodnocení; typy hodnocení; formy hodnocení; školní hodnocení; občanská výchova; evaluation; types of evaluation; forms of evaluation; school evaluation; civic education