Tvorba a aplikace systému hodnocení finanční situace podniku - Prášková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2020)
Hlavním tématem této bakalářské práce je vytvořit vhodný systém hodnocení finanční a ekonomické situace vybraného podniku RM Chemicals spol. s r. o. Práce je založena na primárních datech získaných z finančních výkazů za pět po sobě jdoucích let. Následně bude vytvořený systém aplikován a zjištěná data budou zhodnocena s ohledem na další vývoj společnosti. V práci je obsažena teoretická část, kde se čtenář může seznámit se základy popisující, co je finanční analýza, jaké jsou hlavní zdroje informací, které metody a modely jsou používány a kdo jsou hlavní uživatelé finanční analýzy. Dále se práce zabývá výpočtem ukazatelů potřebných ke zhodnocení finanční situace společnosti, jako jsou absolutní ukazatele, poměrové ukazatele a bankrotní a bonitní modely. Výsledky finanční analýzy a jejich vývoj v analyzovaných letech se využívají ke zlepšení finanční situace do budoucna. Proto jsou v poslední části práce uvedeny výsledky a zhodnocení, včetně doporučení, jaké ukazatele a metody finanční analýzy by měly být ve vybraném podniku využívány.
Creation and application of the system of assessing the financial situation of the company
Keywords: finanční analýza; metody; finanční výkazy; ukazatele; finanční situace; financial analysis; methods; financial statements; financial situation; indicators