Historie farnosti Vlachovo Březí v 17.-19. století - Hlavová, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Předkládaná diplomová práce se zabývá na základě dostupných pramenů chodem farnosti, na kterém se podílel nejenom farář se svými farníky, ale také ostatní církevní i světské orgány. Pozornost je věnována nejenom jednotlivým duchovním správcům, ale také jejich povinnostem od péče o svěřené farníky po zajištění hmotného stavu kostela a fary. Úvodní část shrnuje literaturu a prameny k danému tématu, po ní jsou zařazeny kapitoly věnující se církevní správě po Bílé hoře až do konce 19. století, reorganizaci církevní správy po Bílé hoře a vývoji duchovní správy v Prácheňském kraji. Jádro celé práce tvoří pět kapitol, ve kterých je podán vývoj farnosti od poloviny 17. století do druhé poloviny 19. století. Nejprve je popsána farnost na základě její rozlohy a počtu duší v ní žijících. Další kapitola je věnována vzniku a historii farnosti, místním duchovním správcům a vizitacím. Dále následuje kapitola o povinnostech faráře a účasti farníků na duchovním životě farnosti, rozdělená na povinnosti každodenní (bohoslužby), takřka každodenní (křesťanská cvičení) a ojedinělé (svátost biřmování a procesí) a ukončena školními záležitostmi. Poslední dvě kapitoly se zabývají hospodařením a správou farního a zádušního majetku, a sakrálními objekty v rámci farnosti a jejich vybavením. Celkové shrnutí je uvedeno v závěru.
The history of the Vlachovo Březí parish in 17.-19th century
Keywords: duchovní správci-vizitace-bohoslužby-křesťanská cvičení-procesí-biřmování-školní záležitosti-hospodaření-sakrální objekty; priests-visitation-divine service-Christian practice-procession-sacrament of Confirmation-scholastic questions-management-sacral objects