Mezipodnikové srovnávání - Hypšová, Monika (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem diplomové práce je posoudit význam a předpoklady mezipodnikového srovnávání a zjistit metody vhodné pro mezipodnikové srovnávání. Teoretická část je zaměřena na způsoby a metody srovnání v prostoru. Součástí jsou také ukazatelové soustavy a jejich použití pro mezipodnikové srovnání. V praktické části práce jsou aplikovány jednorozměrné srovnávací metody a vybrané metody vícerozměrného hodnocení, které zjišťují postavení sledovaného podniku v souboru konkurenčních firem. Předpokladem pro výběr ukazatelů je co nejlépe charakterizovat činnost podniku se zohledněním specifik odvětví. Podniková výkonnost je zhodnocena ve vztahu ke konkurenci prostřednictvím poměrových ukazatelů, bankrotních a bonitních modelů v období 2008 - 2010. V závěru jsou identifikovány slabé stránky v hospodaření vyplývající z jednotlivých metod a následně jsou navrhnuty opatření ke zvýšení výkonnosti podniku.
Intercompany comparisons
Keywords: Mezipodnikové srovnávání; finanční analýza; poměrové ukazatele; majetková struktura; likvidita; rentabilita; Z-skóre; IN 95; zemědělství; Intercompany comparisons; financial analysis; ratio indicators; asset structure; liqudity; profitability; Z-Score; IN 95; agriculture