Konverzační ukazatelé v rioplatenské španělštině. - Šmídová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2012)
Jádrem této bakalářské práce je problematika konverzačních ukazatelů rozšířených v rioplatenské španělštině. V úvodu je vysvětlen rozdíl mezi diskurzivními a konverzačními ukazateli a také jejich klasifikace. Autorka dále definuje pojem rioplatenská španělština a jmenuje pro tuto variantu španělštiny nejběžnější konverzační ukazatele. Jako prototyp je vybrán výraz che, který je zkoumán po teoretické i praktické stránce. Autorka mluví o etymologii a systematickém zařazení tohoto ukazatele a vyvozené závěry dokládá na příkladech získaných z argentinských telenovel. Sekundární výzkum je zaměřen na souvislost četnosti výskytu che s různými sociálními a věkovými kategoriemi.
Conversational Markers in Rioplatense Spanish.
Keywords: diskurzivní ukazatelé; konverzační ukazatelé; rioplatenská španělština; che; argentinské telenovely; discursive markers; conversational markers; Rioplatense Spanish; che; Argentinian soap operas