Výživa jako ošetřovatelský problém u dětí s celiakií - Veselá, Markéta (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se skládá z teoretické a výzkumné části. V teoretické části práce se zabýváme anatomií a fyziologií tenkého střeva dítěte. Podrobně charakterizujeme celiakii a pro zajímavost jsme zmínili i poutavou historii celiakie. Dále jsme se zaměřili na typy, příznaky, diagnostiku, léčbu a komplikace celiakie. Podstatnou část jsme věnovali výživě, kdy jsme se věnovali jejím základním složkám a postupně jsme procházeli správnou výživou v dětském věku. Vzestupně jsme procházeli jednotlivé dětské období, od kojeneckého až do období adolescence a zmiňovali, jaká výživa je pro to které věkové období nejvhodnější. Další kapitola podrobně popisovala bezlepkovou dietu, která se musí u celiakie celoživotně dodržovat. Výzkumnou část diplomové práce jsme zpracovali pomocí kvantitativní strategie. Cílem diplomové práce bylo zjistit, s jakými problémy přicházejí děti s celiakií do ordinace gastroenterologa a jejich posouzení s využitím ošetřovatelské diagnózy: 00002 Nevyvážená výživa: méně, než je potřeba organizmu. Druhým cílem diplomové práce bylo zjistit rozdíly ve výskytu celiakie u dětí podle pohlaví a věku diagnostikování choroby. K cílům práce byly sestaveny 2 hypotézy. H1: Existuje rozdíl ve výskytu určující znaků a souvisejících faktorů u dětí evidovaných v gastroenterologických ordinacích a ordinacích praktického dětského lékaře. H 2: Výskyt celiakie bude u dívek vyšší než u chlapců. Ke sběru údajů jsme zvolili obsahovou analýzu dokumentů, v našem případě analýzu zdravotní dokumentace dětí v gastroenterologické ambulanci a v ambulanci praktického lékaře pro děti a dorost. Sběr dat probíhal v období od ledna do února 2014. Výzkumné šetření bylo realizováno v ordinaci dětské gastroenterologie v Českých Budějovicích u MUDr. Ivany Ženíškové a v ordinaci praktického lékaře pro děti a dorost v Náměšti nad Oslavou u MUDr. Zdeňky Soukopové. Ke zpracování výzkumných údajů, jsme si vytvořili výzkumný formulář záznamový arch, který obsahoval 24 určujících znaků a 6 souvisejících faktorů z ošetřovatelské diagnózy: 00002 Nevyvážená výživa: méně, než je potřeba organizmu. Dále jsme do výzkumného formuláře přiřadili demografické údaje: stáří dítěte, pohlaví, bydliště, rodinné predispozice, doba kojení, věk dítěte při zavádění příkrmů, věk diagnostikování choroby a jaké první příkrmy byly dítěti podávány. Jako další bod jsme se rozhodli do našeho výzkumného formuláře zapsat i určující znaky a související faktory doplněné ze zdravotnické dokumentace dětí. Při zpracování výzkumných údajů jsme využili čárkovou metodu a zaznamenávali jsme frekvenci výskytu. Výsledky validizace NANDA diagnózy jsme zpracovali DCV dle Fehringa, kde jsme vypočítali aritmetický průměr, přidělili odpovídající hodnoty a zařadili do přehledných tabulek. Hodnoty v tabulkách byly barevně vyznačeny, kdy zelená barva označovala velmi významné charakteristiky dle Fehringa a červená barva označovala velmi málo významné charakteristiky dle Fehringa.
Nutrition as a nursing problem in children with celiac disease
Keywords: Výživa; dítě; celiakie; ošetřovatelská péče; Nutrition; coeliac disease; nursing care