Hospodářské povznesení bývalého politického okresu Kaplice - Pavlík, Michal (Jihočeská univerzita, 2013)
Smyslem této práce je popsání vývoje hospodářského života na předem vymezeném regionu bývalého jihočeského politického okresu Kaplice v první polovině 20. století. Oblast tohoto území byla rozdílná, než jak je tomu dnes. Tento okres byl tvořen třemi soudními okresy, které byly Kaplice, Vyšší Brod a Nové Hrady, které se musí nejdříve správně geograficky uchopit. Největší důraz práce je kladen na elektrifikaci tohoto okresu se zaměřením jakým způsobem zde probíhala. V této práci je také kladen důraz na to, jakým způsobem se místní obyvatelstvo snažilo elektřinu přijmout, či odmítnout. Jelikož se jednalo o kraj velice chudý, po stránce průmyslové, setkáváme se zde s problémem depopulace tohoto kraje. S touto problematikou se zde také zabýváme. Dále se zde zaobíráme dalšími jinými hospodářskými činnostmi, díky kterým se lidé v této oblasti, minimálního zájmu investorů, dokázali uživit a mohli se kulturně dále rozvíjet. O všech těchto věcech a řadě dalších se dozvíme na následujících stránkách.
The economic uplift of the former political district Kaplice in the first half of the 20th century
Keywords: elektrifikace; Kaplice; Nové Hrady; Vyšší Brod; hospodářství; Jižní Čechy; electrification; Kaplice; Nove Hrady; Vyssi Brod; Economy; South Bohemia