Rawls versus Nozick: Teorie spravedlnosti jako slušnosti, a nebo oprávnění - Pilná, Martina (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce se zabývá odlišným pojetím spravedlnosti u Johna Rawlse a Roberta Nozicka. Vzhledem k tomu, že se jedná o liberální autory, je první kapitola věnována liberalismu a jeho projevům. Rawls je zde prezentován jako zastánce moderního liberalismu a Nozick jako představitel klasického liberalismu, konkrétně libertarianismu. Druhá kapitola se zabývá tím, jak oba autoři popisují přirozený stav. Třetí kapitola je pak věnována tomu, jak se Rawls a Nozick vyjadřují k pojmu svobody. Následující kapitola pak popisuje a srovnává jejich teorie spravedlnosti: spravedlnost jako slušnost a spravedlnost jako oprávnění. Pátá kapitola se věnuje závěrečné reflexi nad teoriemi obou autorů. Zde jsou prezentovány různé reakce a interpretace obou zmíněných teorií. Zároveň je zde ukázán nemalý přínos Rawlsovy Teorie spravedlnosti a Nozickovi Anarchie, které svými tezemi ovlivnily politicko-filosofickou diskusi.
Rawls versus Nozick: Theory of Justice as Fairness, or Entitlement
Keywords: John Rawls; Robert Nozick; teorie spravedlnosti; liberalismus; libertarianismus; sociální liberalismus; přirozený stav; svoboda; spravedlnost jako slušnost; férovost; spravedlnost jako oprávnění; principy spravedlnosti; John Rawls; Robert Nozick; theory of justice; liberalism; libertarianism; social liberalism; state of nature; liberty; justice as fairness; fairness; justice of entitlement; principles of justice