Literární reprezentace rytířského ideálu v Čechách vrcholného středověku - Vaclík, Jan (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem práce je zkoumat pojetí ideálu rytíře ve vybraném literárním díle vrcholného středověku v žánru tzv. rad. Touto skladbou je Rada otce synovi. Literární analýzou textu se pokusíme postihnout textové strategie, jimiž byly definovány centrální prvky rytířské etiky. Stejně tak budeme hledat zpodobení ideálního představitele rytířství i další ideály s ním související a podmínky, které se podílely na utváření fenoménu rytířství v bohemikálním prostoru.
Literary representation of knightly ideal in Bohemian of High Middle Ages
Keywords: středověk; středověká literatura; ideál; rytířství; rady; Middle Ages; Medieval literatura; ideal; chivalry; hints