Návrh souboru cíleného cvičení zaměřeného na kompenzaci zranění předních zkřížených vazů - Held, Martin (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce, kde je cílem vytvořit soubor kompenzačních cvičení vedoucí k odstranění následků zranění předních křížových vazů. Analytická část práce je věnována anatomii a kineziologii kolenního kloubu, dále v této části popisujeme poranění vazivového aparátu a principy kompenzačních cvičení. V syntetické části vycházíme z poznatků, které vedou ke tvorbě programu včetně detailně popsaných cviků uvolňovacích, protahovacích a posilovacích. Všechna cvičení obsažená ve vytvořeném kompenzačním programu vedou ke zlepšení zdravotního stavu a případně k návratu do normálního fungování v rámci fyzické kondice. Cvičební program mohou využívat nejen jedinci z řad amatérských nebo vrcholových sportovců, ale i široká veřejnost.
Design of a set of targeted exercises aimed at compensating for anterior cruciate ligament injury
Keywords: kolenní kloub; kompenzační cvičení; kineziologie kolenního kloubu; vyšetření kolenního kloubu; zranění kolenního kloubu; knee joint; compensatory exercises; knee joint kinesiology; knee joint examination; knee joint injury