Von Votava zu Jiráček. Zur Problematik tschechischer Spieler im deutschen Profifußball - Vaněček, Petr (Jihočeská univerzita, 2013)
Působení zahraničních hráčů v německé bundeslize má nejen sportovní či finanční, ale také interkulturní aspekt. Zejména v německé společnosti, ve které se setkávají mnohé kultury a národní identity, hraje sport důležitou roli v integraci a má nezanedbatelný přínos pro interkulturní komunikaci, což pro fotbal jako nejoblíbenější sportovní odvětví v zemi platí obzvláště. Za posledních čtyřicet let v německé nejvyšší soutěži zanechalo větší či menší stopu několik desítek českých fotbalistů, kteří zde tvořili a i nadále tvoří jednu z největších ?kolonií?. Tato bakalářská práce bude mapovat působení těch nejlepších, popř. nejvýraznějších z nich a rozkrývat, jaké představy o České republice tito hráči zprostředkovávali v dřívějších letech i v současnosti.
From Votava to Jiráček. About matters of Czech players in German football
Keywords: sport; fotbal; bundesliga; cizinci; češi; německo; integrace; interkulturní komunikace; sport; football; bundesliga; foreigners; Czechs; Germany; integration; intercultural communication