Trh práce v České republice a ve Francii - Veselá, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Předmětem bakalářské práce "Trh práce v České republice a ve Francii" je analýza obou trhů práce a jejich komparace. Trh práce je ovlivněn strukturou ekonomiky, Česká republika je orientována především průmyslově a proexportně, zatímco Francie je orientována na služby, a to zejména na cestovní ruch. V první části jsou uvedeny základní teoretické poznatky týkající se trhu práce. Druhá část je zaměřena na vlivy, které podobu trhu práce ovlivňují. Je uvedena národnostní, demografická, vzdělanostní a ekonomická struktura obou států. V další části je analyzována zaměstnanost v odvětvích národního hospodářství, produktivita práce a především nezaměstnanost. Z provedené analýzy byly zjištěny hlavní odlišnosti trhu práce ve Francii a v České republice, které se týkají zaměstnanosti podle výše vzdělání, míry ekonomické aktivity, počtu obyvatel pracujících v průmyslu, produktivity práce, zaměstnanosti na částečný úvazek, výše minimální mzdy a také nezaměstnanosti.
Labor market in the Czech republic and in France
Keywords: Trh práce; Česká republika; Francie; nezaměstnanost; ekonomická aktivita; Labor market; Czech republic; France; unemployment; economic activity