Otcovská role harémového samce: Analýza interakcí hřebec-hříbě - Šandlová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této práce bylo analyzovat interakce mezi hřebcem a jeho potomky u dvou stád exmoorských pony žijících v přirozeném sociálním uspořádání. Tyto interakce dosud nebyly podrobněji zkoumány. Studovány a porovnávány byly agresivní a přátelské interakce, klapání čelistí u hříbat a hravé chování mezi jedinci, se zaměřením na interakce hřebec-hříbě. Výsledky naznačují, že hřebec je nejčastější dospělý recipient hříběcího chování a může tak hrát významnou roli v motorickém a sociálním vývoji hříbat.
Paternal role of a harem male: Analysis of stallion-foal interactions
Keywords: koně; hřebec; hříbě; otcovské chování; hravé chování; přátelské chování; klapání čelistí; agonistické chování; horses; stallion; foal; paternal behaviour; play behaviour; friendly behaviour; snapping; agonistic behaviour