Využití formativního hodnocení ve výuce anglického jazyka na 2. stupni ZŠ - Michálková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá formativním hodnocením žáků 2. stupně základní školy v hodinách anglického jazyka. Cílem práce je zhodnotit, zda má formativní hodnocení vliv na výkony žáků. První část práce nabízí teoretický rámec pro formativní hodnocení, strategie pro jeho zavádění do výuky a porovnání formativního hodnocení se známkováním. V teoretické části jsou zároveň popsány metody formativního hodnocení, které byly následně použity v akčním výzkumu. Akční výzkum, popsaný v praktické části této práce, jsem prováděla na měsíční souvislé praxi z anglického jazyka. První část výzkumu se věnuje konkrétním metodám formativního hodnocení, které jsem používala ve výuce anglického jazyka. Druhá část vyhodnocuje vliv formativního hodnocení na základě zpětných vazeb všech, kteří se výuky účastnili. Závěrečná část analyzuje interview s uvádějící učitelkou, zaměřené na její vnímání formativního hodnocení a způsob, jakým formativní hodnocení používá ve své výuce.
Formative Assessment in Teaching of English (at lower secondary level)
Keywords: školní hodnocení; formativní hodnocení; známkování; strategie formativního hodnocení; zpětná vazba; kritéria; cíle; výkon žáka; sebehodnocení; school assessment; formative assessment; grading; strategies of formative assessment; feedback; criteria; aims; students' performance; self-assessment