Analýza parametrů užitkovosti ve vybraném chovu prasat - Šikýř, Martin (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této práce je vyhodnocení reprodukčních a produkčních ukazatelů ve šlechtitelském chovu prasat plemene landrase. Prasnice základního stáda a plemenného jádra jsou rozděleny do čtyř skupin podle věkové struktury na zapuštěné prasničky, prasnice na rizikových vrzích, prasnice na produkčních vrzích a prasnice na 6. a dalších vrzích. U prasnic jsou vyhodnoceny reprodukční ukazatele a to plodnost (počet všech narozených selat, počet živě narozených selat, počet odstavených selat) a mléčnost. Při porovnání výsledků sledovaného stáda s populací prasat plemene landrase v ČR se zjistilo, že lepších reprodukčních výsledků dosahuje populace. U hodnoceného podniku bylo dosaženo 15,8 ? 2,2 kusů všech narozených selat ve vrhu, 14,4 ? 2,3 kusů živě narozených selat ve vrhu a počet odstavených selat ve vrhu byl 9,4 ? 1,6 selat. Populace dosahuje méně všech narozených selat ve vrhu a dochovaných je více. To je důkazem toho, že chov musí usilovat o zmenšení rozdílů mezi narozenými a dochovanými selaty. S tím souvisí mléčnost prasnic, která je také pod průměrem celé populace. Dále jsou v práci vyhodnoceny výsledky vlastní užitkovosti prasniček a kanečků dle metodiky pro polní testaci. U zkoušek vlastní užitkovosti se posuzuje průměrná výška hřbetního tuku (mm), podíl libového masa (%) a průměrný denní přírůstek (g) v unifikované testaci. Populace dosahuje zase lepších výsledků v podílu libové svaloviny jak u prasniček, tak u kanečků za oba sledované roky. Největšího rozdílu je dosaženo v roce 2013 u kanečků a to sice o 7 %. Výška hřbetního tuku je v průměru o 1 mm vyšší ve sledovaném chovu než u populace. V dnešní době klesá zájem o plemenná zvířata. V roce 2013 se prodali 3 kanečci a 88 prasniček.
The analysis of utility parameters in selected pig breeding
Keywords: prasnice; užitkovost; plodnost; počet selat; sow; utility; fertility; the number of piglets