Strava a lektvary v literatuře českého středověku a renesance - Hynešová, Eva (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem bakalářské práce jsou pokrmy a nápoje v období středověku a renesance. Autorka čerpala nejen z primární literatury z daného období, ale i ze sekundární literatury, zejména z děl současné historičky Magdaleny Beranové a Čeňka Zíbrta, vědce, který vydával reedice Staročeských kuchařek na přelomu 19. a 20. století. Cílem práce je popsat způsob přípravy a konzumace pokrmů, nápojů, včetně odhalení tehdejšího stolování, a podoby staročeských kuchyní. V předposlední kapitole se bude studentka věnovat léčitelství a šarlatánství. Závěr práce obsahuje literární rozbor pokrmů ve vybraných textech.
Meal and Potions in the Literature of Czech Middle Ages and Renaissance
Keywords: středověk; renesance; pokrmy; nápoje; middle ages; renaissance; dishes; drinks