Možnosti učitelek MŠ v prevenci rizika specifických poruch učení. - Dolejší, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku možností učitelek mateřských škol v prevenci rizika specifických poruch učení. V první části jsou popsána teoretické zá-klady pro studium dané problematiky. Je obsaženo rozdělení, příčiny, diagnostika, pre-vence specifických poruch učení a případná práce s rizikovými dětmi. V druhé části práce je provedeno a vyhodnoceno dotazníkové šetření mezi učitelkami mateřských škol. Šetření zjišťuje, jak učitelky mateřských škol hodnotí svou obeznámenost s pro-blematikou specifických poruch učení, a zda znají a ve vlastní práci využívají metody zaměřené na prevenci vzniku a včasnou diagnostiku specifických poruch učení.
Possibilities of nursery school teachers in prevention of risks of specific learning disorders.
Keywords: specifické poruchy učení; dyslexie; prevence a diagnostika specifických poruch učení; práce s rizikovými dětmi; deficity dílčích funkcí; specific learning disorders; dyslexia; preventiv and diagnostics of specific learning disorders; work with risk children; partial functions deficit