Technologie pěstování a hnojení konopí (Cannabis) a způsoby jeho využití - Jarošová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2015)
Konopí je dnes považováno za velmi perspektivní plodinu, jejíž části jsou využitelné téměř beze zbytku. Rostlina je snadno biologicky rozložitelná, a proto nedochází k problému s likvidací odpadu. Hluboký kořenový systém kypří půdu a brání erozi. Dokáže absorbovat těžké kovy z kontaminovaných půd. Pro dosažení ekonomického efektu jsou vhodné půdy úrodné, hluboké, dobře zásobené živinami s neutrální až mírně zásaditou reakcí. Průměrný výnos semene v České Republice je 0,6 t.ha-1 a 6 až 7 t.ha-1 stonku. Tato práce se zaměřuje na shrnutí informací o pěstování, hnojení a možnostech využití konopí setého. První část práce je věnována původu, botanické charakteristice, morfologii a anatomii a zásadám pěstování. Druhá část se zabývá chemickým složením, účinnými látkami a využitím konopí v jednotlivých odvětvích průmyslu. V práci byl navržen osevní postup na pětileté období pro odrůdu Bialobrzeskie, pěstovanou na semeno a stonek. Byly zvoleny předplodiny pro podnik bez živočišné produkce a určeny dávky dusíkatých, fosforečných, draselných a hořečnatých hnojiv a vhodná mechanizace pro sklizeň.
The technology of cultivation and fertilization hemp (Cannabis) and ways of utilization
Keywords: Konopí seté (Cannabis sativa); pěstování; sklizeň; využití; cannabinoidy; Hemp (Cannabis sativa ); cultivation; harvest; use; cannabinoids