Prohlížení Kvalifikační práce dle autora "Kadlec, Jaromír"
-
Amarant jako netradiční potravina ve výživě člověka
Šestáková, Irena (Jihočeská univerzita, 2014)Bakalářská práce se zabývá amarantem (Amaranthus spp.) jako netradiční složkou ve výživě člověka. Rod Amaranthus L. patří do čeledi Amaranthaceae. Laskavec je jednoletá dvouděložná C4 rostlina. Semena jsou hladká, čočkovitá ... -
Analýza jídelních lístků na vybrané základní škole z hlediska dodržování doporučených výživových dávek
Bartoš, Ladislav (Jihočeská univerzita, 2010)Diplomová práce vychází z šetření, které bylo provedeno na Základní škole Velešín ve školním roce 2007/2008 a bylo zaměřeno na žáky pátých, sedmých a devátých ročníků. Cílem diplomové práce byla analýza jídelních lístků z ... -
Bioflavonidy ve výživě člověka a jejich význam v prevenci civilizačních chorob
Skočná, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2010)Bakalářská práce se zabývá bioflavonoidy a jejich přínosem pro lidský organismus. Je zde popsaná historie, charakteristika bioflavonoidů, chemické složení a jejich zdroje v potravinách. V další části se práce zaměřuje na ... -
Funkční potraviny ve výživě člověka
Zevlová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2013)Bakalářská práce se zabývá funkčními potravinami a jejich rolí ve výživě člověka. Je zde popsána historie funkčních potravin, jejich charakteristika, složky, vyhodnocení jednotlivých druhů a vliv na zdraví konzumenta. Na ... -
Hodnocení nutriční kvality školních obědů a sledování stravovacích návyků a jejich změn u dětí ve věkové kategorii sedm až dvanáct let
Hlavatý, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2011)Cílem diplomové práce je posoudit skladbu jídelního lístku na vybrané základní škole v Suchém Vrbném v Českých Budějovicích pro děti ve věkové kategorii sedm až dvanáct let z hlediska zastoupení jednotlivých potravin a ... -
Hodnocení nutriční kvality školních obědů a sledování stravovacích návyků a jejich změn u studentů víceletého gymnázia
Havel, David (Jihočeská univerzita, 2012)Cílem diplomové práce bylo hodnocení stravovacích návyků studentů na víceletém gymnáziu. Sledováni byly studenti primy, tercie, kvinty a septimy gymnázia v Třeboni ve školním roce 2010/2011. Výzkum lze rozdělit do více ... -
Hodnocení parametrů pestrosti stravování u dětí v mateřské školce ve městě a na venkově
Madejová, Nina (Jihočeská univerzita, 2016)Cílem diplomové práce bylo porovnat pestrost stravování a plnění měsíčního potravinového koše v mateřských školách ve městě a na venkově. Vlastní šetření probíhalo v MŠ Palackého v Třebíčí a v MŠ Čáslavice v okrese Třebíč. ... -
Hodnocení pestrosti stravování středoškolských studentů ve vybraných školních jídelnách
Bečková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2020) -
Hodnocení stravovacích návyků u dětí předškolního věku
Madejová, Nina (Jihočeská univerzita, 2013)Cílem bakalářské práce je posoudit stravovací návyky u dětí předškolního věku. Šetření bylo provedeno ve vybrané mateřské škole Palackého v Třebíč ve školním roce 2011/2012 a 2012/2013. Výzkumu se celkem zúčastnilo 42 dětí ... -
Kvalita výživy dětí mladšího školního věku
Jurásková, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)V diplomové práci se zabývám výživou a stravováním dětí mladšího školního věku. Vlastní výzkum probíhal na ZŠ a ZUŠ Vltava, Bezdrevská 3, České Budějovice a lze ho rozdělit na čtyři části. První část spočívala ve vyhodnocení ... -
Mléčná výživa ve školských zařízeních v ČR a EU
Kluiber, Petr (Jihočeská univerzita, 2016)Mléko a mléčná výživa jsou důležitou součástí racionální výživy dětí. Mléko obsahuje snadno vstřebatelné bílkoviny potřebné pro růst, vývoj a obnovu tkání. Mléčný tuk je, mimo jiné, bohatým zdrojem vitaminů a sacharidy ... -
Mléko a mléčné výrobky ve výživě dětí základní školy
Honzejková, Sára (Jihočeská univerzita, 2017)Mléko a mléčné produkty jsou ve výživě dětí nezastupitelné. Látky, které mléko obsahuje, napomáhají dětem ke správnému růstu a vývoji. Jedná se například o plnohodnotné bílkoviny, či vápník, a je tedy nutné dětem mléko ... -
Netradiční rostlinné oleje ve výživě člověka a jejich zdravotně preventivní význam
Hálová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2018)Bakalářská práce je zaměřena na využití netradičních olejů ve výživě člověka. Oleje se mohou získávat odlišnými způsoby. Jedná se o mechanické a fyzikální procesy, které ovlivňují obsah některých funkčních látek v olejích. ... -
Porovnání senzorických vlastností džemů slazených steviol-glykosidy a dalšími sladidly
Küffnerová, Nela (Jihočeská univerzita, 2018)Cílem diplomové práce bylo hodnocení senzorických vlastností borůvkových a rybízových džemů slazených vybranými steviol-glykosidy a jejich porovnání s dalšími sladidly. Pro hodnocení senzorických vlastností byly použity ... -
Porovnání stravovacích návyků aktivních sportovců a běžné populace dospělých osob
Ťuková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2016)Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit rozdíly v nutričním složení stravy a množství přijatých živin u osob, které se aktivně věnují silovému sportu a dospělými osobami, které sportují pouze rekreačně, ve věkovém rozmezí ... -
Posouzení jídelních lístků školních jídelen na vybraných základních školách z hlediska pestrosti stravování a dodržování spotřebního koše
Blehová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2020)Diplomová práce byla řešena ve dvou zvolených jídelnách základních škol ve městě Humpolec. Výzkum proběhl ve školním roce 2018/2019. Cílem diplomové práce bylo porovnat pestrost stravování a plnění spotřebního koše ... -
Posouzení stravovacích návyků a nutriční zásobenosti u seniorů
Vávra, Radek (Jihočeská univerzita, 2010)Diplomová práce byla řešena v domově seniorů Mistra Křišťana v Prachaticích. Jejím cílem bylo posouzení stravovacích návyků a nutriční zásobenosti u seniorů v ústavní péči, včetně hodnocení skladby jídelníčku a analýza ... -
Potravinářské využití konopného semene a jeho význam v racionální výživě člověka
Osinková, Radka (Jihočeská univerzita, 2018)Konopí seté (Cannabis sativaL.) patřilo již od pradávna k plodinám s širokým využitím v nejrůznějších odvětvích,od lékařství, textilního průmyslu a papírenství až po výrobu provazů či tětiv do luků. Díky své adaptabilitě ... -
Příprava receptury bezlepkového chleba obohaceného o vybrané antioxidanty a posouzení jeho senzorické hodnoty
Pechová, Klára (Jihočeská univerzita, 2018)Chléb patří k základním potravinám již více než 30.000 let. Připravuje se především pečením, kde důležitou funkci hraje lepek. Gluten neboli lepek je důležitý pro držení plynu v těstě, aby se dosáhlo požadované struktury, ... -
Racionální výživa a pohybová aktivita jako součást zdravého životního stylu
Plojharová, Anna (Jihočeská univerzita, 2013)Bakalářská práce se zabývá zdravým životním stylem a způsobem života s ním spojeným. Je zde zahrnut význam racionální výživy a pohybové aktivity. V práci je popsáno správné složení stravy a důležitých živin v průběhu dne. ...