Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.authorHejna, Ondřejcze
dc.contributor.authorKopecký, Pavelcze
dc.contributor.authorČurn, Vladislavcze
dc.date.accessioned2021-03-04T17:43:43Z
dc.date.available2021-03-04T17:43:43Z
dc.date.issued2019cze
dc.identifier.issn0139-6013cze
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/633
dc.description.abstractNádorovitost košťálovin je jednou z nejvíce ohrožujících nemocí brukvovitých plodin u nás i ve světě. Původcem této choroby, Plasmodiophora brassicae, je velmi odolný patogen, jehož dlouhodobá perzistence dormantních spor na infikovaném území představuje dlouhotrvající problém. V této práci byla otestována skupina 43 vytipovaných brukvovitých zelenin a pícnin k náchylnosti na toto onemocnění. Výsledek hodnocení ukázal rezistenci u 49 procent zástupců. Největší zastoupení odolných odrůd (16 z 21) představovaly odrůdy kořenových zelenin tuřínů. Rezistence u ostatních typů brukvovitých zelenin a pícnin byla vzácná. Odolné genotypy mohou velice dobře sloužit jako výchozí šlechtitelský materiál při šlechtění proti tomuto onemocnění.cze
dc.formatp. 121 - 123cze
dc.language.isoczecze
dc.publisherProfi Press s.r.o.cze
dc.relation.ispartofÚroda, volume 12, issue: LXVIIcze
dc.subjectnádorovitostcze
dc.subjectnádorovkacze
dc.subjectPlasmodiophora brassicaecze
dc.subjectrezistencecze
dc.subjectclubrooteng
dc.subjectPlasmodiophora brassicaeeng
dc.subjectresistanceeng
dc.titleHLEDÁNÍ GENETICKÝCH ZDROJŮ REZISTENCE K NÁDOROVITOSTI KOŠŤÁLOVINcze
dc.title.alternativeIdentify of genetic resources of resistance to clubrooteng
dc.typearticlecze
dc.identifier.obd43885070cze
dc.description.abstract-translatedClubroot is one of the most threatening diseases of cruciferous crops worldwide including the Czech Republic. The cause of this disease Plasmodiophora brassicae is a highly resistant pathogen. Its long-term persistence of dormant spores in infected areas is a long-standing problem. A group of 43 selected cruciferous vegetables and fodder was tested for susceptibility to this disease. The result of this study showed resistance in 49 percent of the tested genotypes. The largest proportion of resistant varieties 16 out of 21 were germplasm of turnip root vegetables. Resistance was rare in other types of vegetables and fodder. Resistant genotypes can serve as starting material for breeding against this disease.eng
dc.peerreviewedyescze
dc.publicationstatuspostprintcze
dc.relation.publisherversionhttps://digi.profipress.cz/katalog/detail/urodacze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam