Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.authorDaněk, Petrcze
dc.contributor.authorJehlička, Petrcze
dc.contributor.authorVávra, Jancze
dc.date.accessioned2021-03-04T17:51:33Z
dc.date.available2021-03-04T17:51:33Z
dc.date.issued2019cze
dc.identifier.issn1210-3004cze
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/709
dc.description.abstractSociální geografie dlouho považovala domácí produkci potravin v zemích Severu za marginální, reziduální nebo doplňkovou k tržní produkci, a proto jí téměř nevěnovala pozornost. V tomto textu tvrdíme, že zahrádkaření je významnou součástí různorodé ekonomiky. Na základě výsledků reprezentativního průzkumu ukazujeme, že domácí produkce ovoce a zeleniny se významně podílí na spotřebě potravin v českých domácnostech. Mimo to sociální sítě, založené na sdílení doma vyrobených potravin, kultivují mezilidské vztahy a posilují důvěru. Zahrádkáři nejsou aktivisté, přesto jejich pravidelná činnost tiše přispívá k environmentální udržitelnosti.cze
dc.formatp. 38-41cze
dc.language.isoczecze
dc.publisherČeská geografická společnostcze
dc.relation.ispartofGeografické rozhledy, volume 28, issue: 5cze
dc.subjectzahrádkařenícze
dc.subjectdomácí produkce potravincze
dc.subjectrůznorodé ekonomikycze
dc.subjecttichá udržitelnostcze
dc.subjectkapitalocentrismuscze
dc.subjectkrize neoliberalismucze
dc.subjectkvalita potravincze
dc.subjectgardeningeng
dc.subjecthousehold self-provisioningeng
dc.subjectdiverse economieseng
dc.subjectquiet sustainabilityeng
dc.subjectcapitalocentrismeng
dc.subjectcrisis of neoliberalismeng
dc.subjectquality of foodeng
dc.titleZahrádkaření: nenápadný půvab nezamýšlené udržitelnosticze
dc.title.alternativeFood self-provisioning: the discreet charm of quiet sustainabilityeng
dc.typearticlecze
dc.identifier.obd43885667cze
dc.description.abstract-translatedFood self-provisioning: the discreet charm of quiet sustainability. Compared to the conventional market-based food supply chain, social geographers have long considered household food self-provisioning in the global North as a marginal and residual source of food. This article puts forward an alternative framing of these activities and claims that home gardening constitutes an important part of diverse economies. Using data from the large-scale survey of the representative sample of the population we show that household production of fruits and vegetables makes an important contribution to the overall consumption of these foodstuffs in Czech households. Home-grown food is also shared within localised networks which in turn cultivates social relations and strengthens trust in society. Although not motivated by political activism, home gardeners’ informal, routine activities quietly contribute to environmental sustainability.eng
dc.peerreviewedyescze
dc.publicationstatuspostprintcze
dc.project.IDGA19-10694S/Prostory tiché udržitelnosti: samozásobitelství a sdílenícze
dc.relation.publisherversionhttps://www.geograficke-rozhledy.cz/archiv/146cze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam