Prohlížení Kvalifikační práce dle autora "Bárta, Jan"
-
Porovnání nutriční a užitné hodnoty hlíz vybraných odrůd konzumních brambor
Boušková, Jana (Jihočeská univerzita, 2020)Cílem bakalářské práce bylo zhodnotit rozdíly v obsahu vybraných nutričně významných látek a stolní hodnotu hlíz u zvoleného souboru odrůd konzumních brambor. Obecné seznámení s danou problematikou je obsaženo v literárním ... -
Porovnání tvorby výnosu semen ozimé řepky za podmínek simulujících ekologický a konvenční způsob pěstování
Vaňková, Jana (Jihočeská univerzita, 2017) -
Produkce enzymových hydrolyzátů z bílkovin semen lnu a hodnocení jejich vlastností
Hašková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2021)Tato práce se zabývá vlivem hydrolýzy proteinových izolátů (PI) ze tří různých odrůd lnu (Libra, Agriol a Raciol) na antioxidační vlastnosti a vybrané funkční vlastnosti: rozpustnost, vaznost vody a tuku, emulgační ... -
Produkce hydrolyzátů bramborových bílkovin pomocí vybraných potravinářských proteas
Brabcová, Anna (Jihočeská univerzita, 2016)Pomocí čtyř vybraných potravinářských proteáz byly vytvořeny částečné hydrolyzáty dvou typů bramborových proteinových koncentrátů (PC). Komerčně produkovaný proteinový koncentrát společnosti Lyckeby a laboratorně vyrobený ... -
Příprava běžného pečiva s přídavkem alternativních mouk
Uhlířová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2021)Tématem bakalářské práce je výroba běžného pečiva za použití alternativních mouk. Použity byly výliskové mouky čtyř druhů olejnin (len setý, konopí seté, tykev olejná, ostropestřec mariánský). V literární části je definováno ... -
Příprava koncentrátů konopných bílkovin mechanickým způsobem
Němcová, Hana (Jihočeská univerzita, 2019)Po lisování oleje ze semen konopí setého (Cannabis sativa L.) zůstane velké množství zbytkového materiálu, který je bohatý na velmi kvalitní bílkoviny obsahující všechny esenciální aminokyseliny. Tento "odpad" lze semlít ... -
Reakce brambor pro výrobu škrobu na aplikaci hnojiva Lyckeby koncentrát
Doubek, Martin (Jihočeská univerzita, 2021)Lyckeby koncentrát je nové ekologické hnojivo vyrobené z odpadní hlízové šťávy při výrobě bramborového škrobu. Cílem diplomové práce bylo zhodnotit vliv tohoto hnojiva na vybrané odrůdy brambor pro výrobu škrobu. Sledovány ... -
Rostlinné peptidy a proteiny s antimikrobiální aktivitou a možnosti jejich využití
Lorenc, František (Jihočeská univerzita, 2011)Tato práce pojednává o rostlinných antimikrobiálních peptidech a proteinech. Antimikrobiální peptidy tvoří jednu ze součástí nespecifické imunity většiny eukaryotických i prokaryotických organismů. Jejich hlavní funkcí je ... -
Separace vybraných frakcí kyselých proteinů z hlíz brambor (Solanum tuberosum L.) pomocí chromatografických technik
Lorenc, František (Jihočeská univerzita, 2013)Tato diplomová práce pojednává o kyselých proteinech obsažených v hlízách bramboru hlíznatého (Solanum tuberosum L.), respektive jejich separaci pomocí chromatografických technik. Jako materiál byly zvoleny hlízy dvou odrůd ... -
Současné využití zrnin a olejnin pro krmení hospodářských zvířat
Jura, Dominik (Jihočeská univerzita, 2019)Obiloviny jsou významným zdrojem dusíkatých látek a energie ve formě škrobu. Obsahují v menší míře také antinutriční látky, jako alkylresorcinoly, neškrobnaté sacharidy, kyselinu fytovou a další. Pro krmení hospodářských ... -
Studium metod izolace vodorozpustných bílkovin brambor a pšenice
Čermáková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2006) -
Studium profilů bílkovin bramboru (<i>Solanum tuberosum</i> L.) s ohledem na vnitřní stavbu hlízy
Vančurová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2010) -
Studium proteinové skladby hlíz vybraných kulturních druhů rodu <i>Solanum</i>
Brabcová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2011) -
Studium proteinů brambor (Solanum tuberosum L.) a hodnocení jejich vlivu na inhibici růstu a vývoje houbových patogenů
Sáková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2006) -
Technologie pěstování lupin a sóji v podmínkách České republiky
Všetečka, Petr (Jihočeská univerzita, 2017)Tato práce se zabývá problematikou technologie pěstování lupiny a sóji. V první řadě popisuje morfologické a biologické vlastnosti, rozebírá výběr vhodných odrůd, základní a předseťovou přípravu půdy a setí. Dále shrnuje ... -
Tvorba výnosu semen a hodnocení zdravotního stavu odrůd konopí setého (<i>Cannabis sativa</i> L.)
Kuklina, Aleksandra (Jihočeská univerzita, 2017)Konopí je rostlina všestranně využitelná, lze jí pěstovat pro získání vlákna, semen i biomasy. I když se řadí mezi alternativní plodiny měla by být objektem výzkumů a praktických pokusů. Hlavní cíl této bakalářské práce ... -
Uplatnění alternativních rostlinných mouk pro výrobu chleba
Vítková, Věra (Jihočeská univerzita, 2021)Literární přehled diplomové práce se zabývá významností chleba v jídelníčku, nutričním složením a vlivem nadměrné konzumace na zdraví člověka. Část obsahu je zaměřena na suroviny, jež jsou součástí výzkumu snažící se ... -
Uplatnění mouky z hlíz topinamburu ve výrobě výrobků z mletého masa
Mužíková, Monika (Jihočeská univerzita, 2017)Topinambur hlíznatý je minoritní hlíznatá okopanina, která ve svých hlízách obsahuje glukofruktan inulin, ceněný pro jeho pozitivní vliv na lidský organismus. Cílem práce bylo vyhodnotit uplatnění mouky z hlíz topinamburu ... -
Uplatnění regulátorů rostlinného růstu a stimulátorů při pěstování řepky olejky
Král, Petr (Jihočeská univerzita, 2014)Tato práce se zabývá problematikou regulátorů a stimulátorů rostlinného růstu v řepce ozimé. V prvé řadě popisuje charakteristiku řepky ozimé, její životní cyklus a základní body pěstitelské technologie. Dále shrnuje ... -
Vliv enzymové hydrolysy na rozpustnost a antioxidační vlastnosti izolátů bramborových proteinů získaných tepelnou koagulací
Miková, Klára (Jihočeská univerzita, 2014)Bakalářská práce se zabývá vlivem enzymové hydrolýzy na změnu rozpustnosti bílkovinných izolátů a změnu jejich antioxidační aktivity. V práci byla použita průmyslová hlízová voda z odrůd Sibu a Ornella. Izoláty získané ...