dc.contributor.advisor | Maršálek, Miroslav | |
dc.contributor.author | Zetková, Jana | |
dc.date.accessioned | 2021-11-26T13:36:57Z | |
dc.date.available | 2021-11-26T13:36:57Z | |
dc.date.issued | 2008 | |
dc.date.submitted | 2008-04-30 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/10083 | |
dc.description.abstract | Cílem práce bylo, u vybraného stáda holštýnského skotu, zpracovat analýzu mléčné užitkovosti a plodnosti a ověřit úroveň vztahu mezi užitkovostí a ukazateli plodnosti. Podkladové údaje byly získány především z kontroly užitkovosti a průvodních listů skotu. Zpracovány byly hodnoty 251 dojnic.
Velkým problémem ve většině vysokoprodukčních chovů dojnic je velice nízká plodnost, práce se proto zaměřila na vyhodnocení ukazatelů užitkovosti a plodnosti. Z ukazatelů plodnosti byly hodnoceny service perioda, inseminační interval a mezidobí. Užitkovost vyjadřují produkce mléka a procentický obsah bílkovin a tuku.
Z výsledků je zřejmé, že v hodnoceném stádě je vysoká brakace krav, což vyplývá i z počtu jalovic zařazovaných do stáda. Důvody vyřazování jsou především zdravotní stav, nedostatečná mléčná užitkovost či poruchy plodnosti plemenic. Průměrná užitkovost v KU má vzrůstající tendenci. Naopak nedostatečný je obsah bílkovin v mléce, který dosáhl chovného cíle 3,3% pouze v roce 2003 (3,32%).Dojivost krav se zvyšuje od první až do třetí laktace. Od čtvrté laktace má klesající tendenci. Procentický obsah tuku stoupá do třetí laktace a v následujících laktacích dochází ke stagnaci. U sledovaného stáda dochází k poklesu obsahu bílkovin s pořadím laktace. Požadovaná délka mezidobí do 400 dnů je přesahována ve všech laktacích. Service perioda je příliš vysoká bez ohledu na pořadí laktace. Inseminační interval u sledovaného stáda stoupá do třetí laktace a s další laktací klesá, ale i přesto je stále nevyhovující. Z výsledků je zřejmé, že se zvyšující se produkcí mléka klesá obsah tuku a bílkovin. Nejvyšší dojivosti bylo dosaženo u plemenic otelených na podzim (8920,77 kg) a v zimě (9213,48 kg). U dojnic otelených na jaře a v létě jsou hodnoty přibližně na stejné úrovni.
Výsledky dokazují obecně deklarované pravidlo, že se zvyšující se mléčnou užitkovostí klesá plodnost. | cze |
dc.format | 43 s., 16 s. příloh | |
dc.format | 43 s., 16 s. příloh | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | užitkovost | cze |
dc.subject | plodnost | cze |
dc.subject | holštýnský skot | cze |
dc.subject | milk production | eng |
dc.subject | fertility | eng |
dc.subject | holstein | eng |
dc.title | Analýza užitkovosti a plodnosti stáda krav plemene holštýn | cze |
dc.title.alternative | Analysis of utility and fertility of a cow herd of Holstein breed | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 5474 | |
dc.description.abstract-translated | The point of the work was to make an analysis of milk production an and fertility and to attest dependence of milk production and fertility in the holstein cattle herd. Background materials were acquired especially from milk production control and cattle accompanying documents. Data of 251 dairy cows were worked up.
Big problem of the high producing dairy cows is the low fertility. That is why the work was focused on analysing of milk production and fertility index. Service period, insemination interval and interval were analysed out of the fertility index. Milk production, proteins and fats percentage content represent the efficiency.
The results show the high selection of cows out of the herd. It result shows from a number of included heifers. Most frequent reasons of selection are health condition, low milk efficiency and fertility disorders. Average efficiency in control increases. On the other hand the protein contest in milk is weak. A breading aim 3,3% was achieved only in year 2003 (3,32%). Milk production increases from the first to the third lactation. Milk production is decreasing from the fourth lactation. Fat percentage content increases to the third lactation, then it stagnates. The protein content goes down with number of lactation. Required interval length to 400 days is exceed in all lactation. Service period is to high regardless of lactation number. Insemination interval increases to the third lactation, then it decreases, but it is nonconforming all the time. The results show that fat and protein content decreases with milk production. The high milk production was reached on cows calved in autumn (8920,77 kg) and in winter (9231,48 kg). Data of cows calved in spring and in summer are almost the same.
The results evidence general rule, that fertility decreases with increasing milk production. | eng |
dc.date.accepted | 2008-06-19 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Všeobecné zemědělství | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělské inženýrství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |