Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKužel, Stanislav
dc.contributor.authorStrosser, Eduard
dc.date.accessioned2021-11-26T13:37:17Z
dc.date.available2021-11-26T13:37:17Z
dc.date.issued2008
dc.date.submitted2008-04-30
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/10115
dc.description.abstractSoučasné metody hodnocení půdních organických látek nedostatečně charakterizují jejich stabilitu či labilitu. Cílem práce je navrhnout metodu hodnocení stability půdních organických látek. Odzkoušeny byly čtyři odlišné metody z nichž dvě jsou založeny na chemickém principu a dvě na mikrobiologickém. První metoda je založena na sekvenční frakcionaci půdní organické hmoty systémem rozpouštědel se vzrůstající polaritou, druhá využívá k rozdělení frakcí půdní organické hmoty oxidovadlo s různou oxidační silou. Ve třetí metodě je organická hmota odbourávána mikroorganismy v anaerobním prostředí, stejně jako u čtvrté metody, ale tato navíc využívá aparaturu pro měření vyprodukovaného plynu. Ukázalo se, že metoda sekvenční extrakce není vhodná pro praktické použití, z obou chemických metod je výhodnější postupná oxidace. Z metody postupné oxidace i obou anaerobních metod vyplývá, že k rozkladu nejdůležitější části půdní organické hmoty dochází velmi rychle, resp. již při použití slabého oxidovadla. Tato frakce je pro hodnocení rozložitelnosti nejdůležitější a je pro jednotlivé půdy charakteristická. Po rozložení této části SOM se její zbytek rozkládá pomalu a lineárně nebo použité mikroorganismy nejsou schopny ji již dále rozkládat.cze
dc.format80 s., 14 s. obr. příloh
dc.format80 s., 14 s. obr. příloh
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectpůdní organické látkycze
dc.subjectanaerobní podmínkycze
dc.subjectoxidacecze
dc.subjectextrakcecze
dc.subjectrozkladcze
dc.subjectsoil organic mattereng
dc.subjectanaerobic environmenteng
dc.subjectoxidationeng
dc.subjectextractioneng
dc.subjectdecompositioneng
dc.titleSystém hodnocení půdních organických látek na základě frakcionace dle stupně hydrofilních vlastností a charakterizací frakcí využitím diferenční termické analýzycze
dc.title.alternativeSystem of evaluation of soil organic matter based on fractionation by level of hydrophilic characteristics and by characterisation of fractions with differential thermic analysiseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag5628
dc.description.abstract-translatedThe contemporary methods of evaluation of the soil organic matter do not sufficiently characterize its stability. The aim of this study is to develop a method for soil organic matter stability evaluation. The four different methods were tested, two based on chemical principle a two on microbiology principle. The first method is based on sequential soil organic matter fractionation by a system of solvents with increasing polarity, the second method uses oxidizers with different oxidizing efficiency. In the third method micro-organisms decompose soil organic matter in anaerobic environment as well as in the four method, but this one makes use of up gas production measuring sensors. The method of sequential extraction is not suitable for practical use, the oxidation method is preferred. The oxidation method also both microbiology methods imply that the most important part of soil organic matter is decomposed rapidly or while using weak oxidizer. This fraction is the most important for evaluation decomposability and it is characteristic for particular soils. After decomposition of this part of SOM its remnant is decomposed steady and linear or micro-organisms are not able to decompose it.eng
dc.date.accepted2008-06-16
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineProvozně podnikatelský oborcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam