Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorCempírková, Růžena
dc.contributor.authorHlaváčová, Nora
dc.date.accessioned2021-11-26T13:37:21Z
dc.date.available2021-11-26T13:37:21Z
dc.date.issued2008
dc.date.submitted2008-04-30
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/10121
dc.description.abstractCílem diplomové práce bylo sledování problematiky výskytu celkového počtu mikroorganismů (CPM) ve čtyřech sledovaných chovech skotu. Chovy se od sebe lišily technologií ustájení a dojení, použitím predippingu, pastvou a velikostí stáda. První chov byl ustájen na vazném stání a dojení probíhalo na stání do potrubí a vykazoval průměrné hodnoty CPM od 10 {&bull;} 103 {&bull;} ml-1 do 179 {&bull;} 103 {&bull;} ml-1. Druhý chov byl ustájen na volném roštovém bezstelivovém stání a dojení bylo prováděno v dojírně a vykazoval průměrné hodnoty CPM od 5,5 {&bull;} 103 {&bull;} ml-1 do 68,75 {&bull;} 103 {&bull;} ml-1. Třetí a čtvrtý chovy byly ustájeny ve volné boxové stelivové stáji a dojeny v dojírně a vykazovaly průměrné hodnoty CPM od 5 {&bull;} 103 {&bull;} ml-1 do 34,33 {&bull;} 103 {&bull;} ml-1. Při použití - studentova testu se nepodařilo prokázat statisticky průkazný rozdíl na hladině významnosti P < 0,05 mezi chovem s vazným stelivovým ustájením a dojením na stání do potrubí a chovy s volným boxovým stelivovým a volným roštovým bezstelivovým ustájením s dojením v dojírně. Nejvyšší mikrobiální kontaminace mléka byla zjištěna u chovu volným roštovým bezstelivovým ustájením a dojením v dojírně, který vykazoval vážné nedostatky v hygieně ustájení a dojení v porovnání s chovy volným boxovým stelivovým ustájením a dojením v dojírně, přičemž rozdíl byl statisticky významný na hladině významnosti P < 0,05.cze
dc.format61 s.
dc.format61 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectmlékocze
dc.subjectcelkový počet mikroorganismůcze
dc.subjecttechnologie chovu.cze
dc.subjectmilkeng
dc.subjecttotal bacteria counteng
dc.subjecttechnology of breed.eng
dc.titleMikrobiální jakost syrového kravského mléka ve vybraných chovech.cze
dc.title.alternativeMicrobial quality of raw cow's milk in selected breeds.eng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag5649
dc.description.abstract-translatedGraduation theses were inquired into question of presence of total bacteria count (TBC) in four selected cattle-raising. The breeds differ from each other with technology of lairege and milking, predipping, grazing and herd size. The first was lairage in stanction housing and in-stall milking pipeline system and embodied average values TBC from 10 {&bull;} 103 {&bull;} ml-1 till 179 {&bull;} 103 {&bull;} ml-1. The second breed was lairaged in loose grate without littered housing and got milking parlour and embodied average values TBC from 5,5 {&bull;} 103 {&bull;} ml-1 till 68,75 {&bull;} 103 {&bull;} ml-1.The third and the fourth breeds were lairaged in loose cubicle littered housing and got milking parlour and embodied average values TBC from 5 {&bull;} 103 {&bull;} ml-1 till 34,33 {&bull;} 103 {&bull;} ml-1. There was not statically conclusive difference in analysis of total bacteria count on level - significance P < 0,05 between lairage in stanction littered housing and in-stall milking pipeline system and lairage in loose cubicle littered housing and milking parlour and lairage in loose cubicle littered housing and milking parlour, when the Students test was used. The stud with lairage in loose grate without littered housing and milking parlour had the top microbial contaminaton of milk. It had serious defections of hygiene lairage and milking. It succeeded to significant differences in value TBC in bulk milk sample on level - significance P < 0,05.eng
dc.date.accepted2008-06-19
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineVšeobecné zemědělstvícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam