Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKadlec, Jaromír
dc.contributor.authorVávra, Radek
dc.date.accessioned2021-11-26T14:07:17Z
dc.date.available2021-11-26T14:07:17Z
dc.date.issued2010
dc.date.submitted2010-04-30
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/10458
dc.description.abstractDiplomová práce byla řešena v domově seniorů Mistra Křišťana v Prachaticích. Jejím cílem bylo posouzení stravovacích návyků a nutriční zásobenosti u seniorů v ústavní péči, včetně hodnocení skladby jídelníčku a analýza plnění normy potřeby z hlediska příjmu energie, makronutrientů a vybraných mikronutrientů. Řešení diplomové práce bylo rozděleno do dvou částí. V první části byl porovnán příjem energie za sledované období s normou potřeby u 7 členné skupiny mužů a žen. Ve druhé části byla zvolena dotazníková metoda šetření a byly vytyčeny 3 testovací hypotézy. Hypotéza č. 1: Sledování zdravé výživy respondentů vzhledem ke vzdělání. Hypotéza č. 2: Vztah pohybové aktivity respondentů vzhledem k pohlaví. Hypotéza č. 3: Sledování dodržování pitného režimu respondentů vzhledem k pohlaví. Z řešení diplomové práce vyplývá, že u všech žen, které byly zařazeny do sledování, byla zjištěna obezita, která byla vyhodnocena jak na základě hodnot BMI, tak % tuku i obvodu pasu. U mužů byly hodnoty BMI většinou v optimálním rozmezí 20 - 25, ale přesto bylo u nich zjištěno vysoké % tuku v těle, což je způsobeno úbytkem svalové tkáně a zvýšením podílu tělesného tuku. Zjištěné hodnoty korespondují s výsledky porovnání příjmu energie a živin s normou potřeby. U všech respondentů byl zjištěn vysoký příjem tuků a zvýšený příjem bílkovin, především u žen. Příjem sacharidů a vlákniny byl optimální. Na základě porovnání průměrného příjmu vitamínů a minerálních látek s normou potřeby byl zjištěn výrazně nízký příjem vitaminu D s porovnáním normou potřeby. U minerálních látek byl zjištěn zvýšený příjem selenu zhruba o 14 % od normy potřeby. Při vyhodnocení vápníku a fosforu, byl zjištěn opačný poměr 1:1,2. Příjem vápníku se pohybuje dlouhodobě pod normou potřeby v rozmezí 20 - 40 %. Shodný závěr platí i u hořčíku. kde se příjem pohybuje pod normou potřeby v rozmezí 15 - 30 %. Zjištěné údaje byly konzultovány s dietní sestrou a byl zjištěn zvýšený vznik osteoporózy u seniorů. Ve druhé části diplomové práce byly vyhodnoceny 3 testovací hypotézy, na základě nich bylo zjištěno, že sledování zdravé výživy je závislé na vzdělání. Ve druhé testovací hypotéze bylo zjištěno, že pohybová aktivita u seniorů není závislá na pohlaví. V poslední testovací hypotéze bylo zjištěno, že dodržování pitného režimu není závislé na pohlaví. Bylo zpracováno 30 dotazníků, průzkumu se zúčastnilo 20 žen a 10 mužů. Ženy projevovaly o vyplnění dotazníku mnohem větší zájem než muži, neboť je problematika výživy velice zajímala. Dotazník obsahoval celkem 36 otázek, které byly rozděleny do čtyř částí. První část dotazníku je zaměřená na základní informace o respondentech. Druhá část je zaměřená na stravování. Třetí část dotazníku se týká správného pitného režimu a poslední čtvrtá část dotazníku je zaměřená na spokojenost uživatelů domova seniorů. Součástí diplomové práce je doporučení na co soustředit pozornost ve výživě klientů domova seniorů.cze
dc.format105 s. , 47 s. příloh
dc.format105 s. , 47 s. příloh
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectseniorcze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectpříjem živincze
dc.subjectnorma potřebycze
dc.subjectdotazníkcze
dc.subjectsenioreng
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectintake nutrientseng
dc.subjectnorm of needeng
dc.subjectquestionareng
dc.titlePosouzení stravovacích návyků a nutriční zásobenosti u seniorůcze
dc.title.alternativeEvaluation of nutritional tendencies and nutritive supply at seniorseng
dc.title.alternativeEvaluation of nutritional tendencies and nutritive supply at seniorscze
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag11332
dc.description.abstract-translatedThesis was solving in senior home of Mistra Křišťana in Prachatice. The goal of thesis was to evaluation nutritional tendencies and nutritive supply at seniors institutional care it also structure on menu and analyses filling of norm of need from the view of intake energy, macronutrients and selected micronutrients. The concept of thesis is divided into two parts. The first part comparances intake energy and the norm of need at seven men and women during ten months. The second part presents results of questionary which was selected three hypothesis. The first hypothesis: Monitoring health nutrition of respondents concidering their education. The second hypothesis: Respondent’s physical activites concidering their sex. The third hypothesis: Monitoring of observance dribling regime concidering their sex. The result of thesis say that all the women who were monitored were overweight. It was analyses on rate body mass index and percent of fat at also perimeter of waist. Body Mass Index rate at man was usually in optimal range 20 - 25, despite this high percent of body fat, which is created by decreasing of muscle tissue and increasing of body fat. Discovered rates correspond with results comparising intake energy and nutrients with norm of need. All respondents had high intake of lipid and high intake proteins especially women. Intake of sacharide and dietary fiber was optimal. Be results show that respondents have low intake of vitamin D. When compared average intake vitamins and minerals with the norm of need. At minerals the increased intake selenium was found-approximately about fourteen percent from norm of need. At evaluation calcium and phosphorus was analysed opposite rate 1:1,2. Calcium intake is long time under norm of need in divide 20 - 40 %. The same conclusion is valid for magnesium. Magnesium intake is 15 - 30 % under norm of need. The results were consulted with a diet nurse who had information of higher creation of osteoporosis at seniors. The results of three testing hypothesis in the second part of thesis are: monitoring health of food of respondents depends on their education. The second testing hypothes showes that physical activites at seniors doesn’t depend on their sex. The last testing hypothes found out that krepiny drinking regime doesn’t depend on their sex. Thirty questionary were analyses twenty women and ten men took a part. Women were more interested in the questionary than man because they were more interested in questions of health food. A questionary included fourty-six questions which were divided into four parts. The first part is focused on information about respondents. The second part is about correct dribling regime and the fourth part of the questionary is focused on satisfaction on seniors in senior home. Part of thesis is recommendation on what concentrate attention in nutrition client senior home.eng
dc.date.accepted2010-06-07
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineProvozně podnikatelský oborcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam