Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSuchý, Karel
dc.contributor.authorNováková, Jana
dc.date.accessioned2021-11-26T14:07:28Z
dc.date.available2021-11-26T14:07:28Z
dc.date.issued2010
dc.date.submitted2010-04-30
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/10484
dc.description.abstractCílem práce bylo sledování kumulace dusičnanů v jednotlivých druzích zeleniny.Celkem bylo analyzováno 240 vzorků kořenové a košťálové zeleniny a brambor distribuované v obchodní síti města Humpolec v letech 2008 ? 2010. Z výsledků pokusu vyplývá, že u každého druhu zeleniny byl překročen povolený limit dusičnanů daný vyhláškou č. 53/2002 Sb. Nejčastější překročení limitu vykazovaly brambory (50 % vzorků). Dále mrkev (27 %), kedlubny (25 %), brokolice (24 %) a celer (17 %). Z hlediska kumulace dusičnanů se petržel jeví jako bezproblémový druh zeleniny, povolený limit byl přesažen v 10 % ,a to o necelé 1 %. Byl zjišťován i původ analyzované zeleniny. Z hlediska zastoupení nevyhovujících vzorků dle země původu byla na prvním místě Česká Republika (52,5 %) díky nadlimitním nálezům u brambor pocházejících od tuzemských pěstitelů. Španělsko bylo zastoupeno 20 % brokolicí a kedlubnami dováženými na náš trh. I přes zvýšený obsah dusičnanů v některých vzorcích zeleniny nepředstavuje její konzumace zdravotní riziko a převažuje její pozitivní vliv na lidský organismus.cze
dc.format57 s., 6 s. obr. příloh
dc.format57 s., 6 s. obr. příloh
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectkořenová zeleninacze
dc.subjectkošťálová zeleninacze
dc.subjectbramborycze
dc.subjectdusíkcze
dc.subjectdusičnanycze
dc.subjectroot cropseng
dc.subjectcole cropseng
dc.subjectpotatoeseng
dc.subjectnitrogeneng
dc.subjectnitrateseng
dc.titleSledování a vyhodnocení obsahu nitrátů v kořenových a košťálových druzích zeleniny distribuovaných v obchodní síti.cze
dc.title.alternativeMonitoring and evaluation of nitrate content in root crops and cole crops distributed at retail outlets.eng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag11407
dc.description.abstract-translatedThe object of this research was follow up the cumulation of nitrates in individual kinds of vegetables. Analysed was 240 samples of root crops, cole crops and potatoes distributed in the trade network in Humpolec in the years 2008 - 2010. The measurement results show that all the vegetables went beyond the nitrate permitted limit, according to a law n. 53/2002. The most frequently it was in potatoe samples (50 % samples). The next was a carrot (27 %), kohlrabi (25 %), broccoli (24 %) and celery (17 %). From aspect cumulation of nitrates is parsley unchallenged kind of vegetable. Permitted limit was transcendent in 10 % about less than 1 %. The origin of the vegetables was detected as well. Czech republic had the worst results (52,5 %) because of the high nitrate concentration in potatoes. It is grown by a domestic growers. Spain had 20 % in broccoli and kohlrabi. It is imported to our market. Although the high nitrate concentration in some vegetable samples the vegetable influence the human health in a positive way and it doesn?t make health hazard.eng
dc.date.accepted2010-06-15
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineVšeobecné zemědělstvícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam