Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorČermák, Bohuslav
dc.contributor.authorKrál, Václav
dc.date.accessioned2021-11-26T14:07:50Z
dc.date.available2021-11-26T14:07:50Z
dc.date.issued2010
dc.date.submitted2010-04-30
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/10519
dc.description.abstractKozí mléko má mnoho výborných nutričních vlastností, které vyplývají z jeho unikátního složení. To ovšem do jisté míry závisí na složení krmné dávky. Cílem této práce bylo ověřit, jak ovlivní krmná dávka množství a složení nadojeného mléka. Bylo také provedeno sledování, s cílem zjistit, jak vybrané byliny ovlivňují příjem krmných dávek kozami. Pokusná část byla rozdělena do třech částí. V první části byl hodnocen vliv vybraných bylin na příjem krmné dávky kozami. Bylo zjištěno, že přídavek jílku vytrvalého zvýšil množství přijatého krmiva. Naopak přídavek hrachoru lučního příjem krmiva snížil. Ve druhé části byl ověřován vliv jitrocele kopinatého na složení mléka. Bylo zjištěno, že přídavek této byliny v krmné dávce mírně zvýšil denní dojivost. Ve třetí části pak bylo sledováno stádo koz na pastvě. V této části byl hodnocen vliv složení pastevního porostu a přídavku ovsa na složení mléka a nádoj. Bylo zjištěno, že složení pastvy mělo výrazný vliv nejen na základní složky mléka, ale i na zastoupení jednotlivých skupin mastných kyselin. Přídavek ovsa pak vliv pastvy snižoval.cze
dc.format103 s., 15 s. příloh
dc.format103 s., 15 s. příloh
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectDojné kozycze
dc.subjectSložení krmné dávkycze
dc.subjectSložení mlékacze
dc.subjectPříjem krmivacze
dc.subjectPastvacze
dc.subjectDairy goatseng
dc.subjectComposition of dieteng
dc.subjectMilk compositioneng
dc.subjectFeed intakeeng
dc.subjectPastureeng
dc.titleOvěření vlivu krmiv na příjem krmných dávek koz a na složení jejich mlékacze
dc.title.alternativeVerification of the effect of rations on goats feed intake and on milk compositioneng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag11729
dc.description.abstract-translatedGoat's milk has many great nutritional properties, which arise from its unique composition. The milk composition is however depending on the composition of the feed diet. The aim of this work is to determine how the diet affects the quantity of milk yield and composition. We also made observations to determine how selected herbs affect the intake of feed rations with goats. The experimental part is divided into three parts. In the first part, we evaluated the impact of selected herbs to income ration with goats. We found that the addition of perennial ryegrass (Lolium perenne) increases the amount of food taken. Conversely, an addition of meadow pea (Lathyrus pratensis) decreases the amount of food intake. In the second part, we tested the ribwort plantain (Plantago lanceolata) effect on the milk composition. We found that an addition of this herb in the ration slightly increases daily milk yield. In the third section we monitored a herd of goats on grassland. We evaluated influence of the composition of pasture vegetation and the addition of oats on milk yield and composition. Our conclusion is that the composition of the pasture had a significant impact not only on the basic components of milk, but also on the representation of individual groups of fatty acids. The adding of oats decreases the influence of grazing.eng
dc.date.accepted2010-06-18
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZootechnikacze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZootechnikacze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam