Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorVoříšková, Jarmila
dc.contributor.authorŠimák Líbalová, Kristýna
dc.date.accessioned2021-11-26T14:07:53Z
dc.date.available2021-11-26T14:07:53Z
dc.date.issued2010
dc.date.submitted2010-04-30
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/10523
dc.description.abstractK rostoucímu počtu stád čistokrevně chovaných masných plemen skotu začala přibývat stáda krav s původně kombinovanou užitkovostí, kdy ke zvýšení jejich masné užitkovosti chovatelé často využívají jejich křížení s masnými plemeny skotu. Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit výsledky výkrmnosti a jatečné hodnoty u vybraných býků Českého strakatého skotu (C) a jejich kříženců s masnými plemeny. Do vyhodnocení vybraných ukazatelů bylo zařazeno 907 poražených býků rozdělených podle genotypu. Zpracování výsledků bylo provedeno pomocí programu Microsoft Excel a Statistica. Důležitým ukazatelem je dosažená hmotnost jatečně upraveného těla (HJUT), která byla nejvyšší u býků plemene Masný siementál (SI) 370,1 kg, Aberdeen angus (G) 359,0 kg a kříženců Charolais a Českého strakatého skotu (TxC) 354,2 kg. Nejnižší HJUT měla extenzivní plemena Highland (E) a Galloway (W) 318,8 kg. Rozdíl mezi SI a E + W byl 51,3 kg a byl statisticky vysoce významný (P {≤} 0,001). Skupina kříženců TxC a TxH a plemeno Piemontese (P) měly nejvyšší intenzitu růstu, netto přírůstek byl 671,5 g, resp. 669,6 g u T a jejich kříženců a 652,5 g u P. Nejnižší průměrný netto přírůstek byl zjištěn u plemene G (531,3 g). Nejvyšší produkce masa první jakosti byla zjištěna u P 55,6 kg, 55,4 kg bylo dosaženo u plemene SI. Nejméně masa I. jakosti bylo zjištěno u plemen E a W (47,2 kg). Signifikantní rozdíl byl prokázán mezi SI a E + W na hladině významnosti P {≤} 0,001. Na základě výsledků lze doporučit užitkové křížení plemenic Českého strakatého skotu s býky masných plemen anebo chov čistokrevných masných plemen. Zároveň je důležité při volbě porážkové hmotnosti a věku vykrmovaných býků přihlížet ke specifičnosti každého plemene, jeho ranosti a velikosti tělesného rámce, aby nedocházelo k nežádoucímu tučnění porážených býků, a zvolené porážkové hmotnost dosahovat co nejintenzivnějším výkrmem.cze
dc.format101 s., 19 s. příloh
dc.format101 s., 19 s. příloh
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectKlíčová slova: masná plemena skotucze
dc.subjectužitkové kříženícze
dc.subjectvýkrmnostcze
dc.subjectjatečná hodnotacze
dc.subjectKeywords: beef breedseng
dc.subjectcommercial crossingeng
dc.subjectfatteningeng
dc.subjectcarcass valueeng
dc.titleVýsledky masné užitkovosti býků různých genotypůcze
dc.title.alternativeResults of meat performance in bulls of various genotypeeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag11821
dc.description.abstract-translatedA growing number of pure-bred herds of beef breeds began to grow a herd of cows with a dual-purpose efficiency type, farmers often use their crosses with beef breeds of cattle to increase their meat performance. The aim of this diploma work was to analyse results of fattening ability and carcass value of Czech Pied Cattle bulls (C) and their crosses with beef breeds. In evaluation selected indicators were included 907 slaughtered bulls dividing according their genotype. The software programs Microsoft Excel and Statistica has been used for processing calculations and the statistic data. An important indicator is achieved dressed carcass weight (DCW), which was highest in bulls Meat Siemental (SI) 370.1 kg, Aberdeen Angus (G) 359.0 kg and crossbreeds Charolais and Czech Pied Cattle (TxC) 354.2 kg. Lowest DCW had extensive breed Highland (E) and Galloway (W) 318.8 kg. The difference between SI and E + W was 51.3 kg and was highly statistically significant (P {≤} 0.001). The group of TxC and TxH and breed Piemontese (P) had the highest intensity of growth, net gain was 671.5 g, resp. 669.6 g for T and crosses and 652.5 g for the breed P. The lowest average net gain was found in the breed G (531.3 g). The highest production of first quality meat was found in the breed P (55.6 kg), 55.4 kg was achieved in breed SI. At least meat I. grade was found in bulls of E and W (47.2 kg). Significant difference was found between SI and E + W at a significance level P {≤} 0.001. Based on the results we can recommend commercial crossings Czech Pied cattle with bulls meat breed or breeding pure-bred beef breeds. It is important to take into account the specificity of each breed, its earliness and size of body frame in the choice of slaughter weight and age of fattening bulls, to avoid unwanted growth of fat in bulls, and to realize the slaughter weight trough the most intensive fattening.eng
dc.date.accepted2010-06-04
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineŽivočišné biotechnologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam