Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorVejčík, Antonín
dc.contributor.authorPešinová, Petra
dc.date.accessioned2021-11-26T14:08:03Z
dc.date.available2021-11-26T14:08:03Z
dc.date.issued2010
dc.date.submitted2010-04-30
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/10536
dc.description.abstractCílem studie bylo vyhodnotit mléčnou užitkovost plemene původní valaška (PV). Sledování probíhalo v letech 2006 - 2009 a bylo do něj zapojeno celkem 123 bahnic. Vzorky byly odebírány z ranního dojení během jednotlivých měsíců duben až srpen (metoda ET. Dojení bylo prováděno strojově. U 84 ovcí byly známy genotypy AA (n = 13), AB (n = 18), BB (n = 53). Po vyhodnocení základních složek ovčího mléka od stáda bahnic PV během laktace byly zjištěny následující průměrné hodnoty: Tuk (T) 4,90 g.100g-1, hrubé bílkoviny (HB) 5,94 g.100g-1, kasein (K) 4,40 g.100g-1, sérové bílkoviny (SB) 1,18 g.100g-1, laktóza (L) 5,07 g.100g-1, sušina (S) 16,45 g.100g-1, tukuprostá sušina (TPS) 11,63 g.100g-1 a využitelná sušina (VS) 10,85 g.100g-1. Průměrné množství nadojeného mléka bylo 0,7 l.den-1. Vliv stádia laktace byl prokazatelný na všechny sledované ukazatele na hladině významnosti 0,001. Dále byl prokázán statisticky významný vliv kontrolního roku u obsahu TPS (P<0,05), u obsahu L (P<0,01)a u všech ostatních složek (P<0,001). Při srovnání mléčné produkce PV podle genetického polymorfismu {&beta;}-laktoglobulinu byly zjištěny pravděpodobně průkazné rozdíly na produkci mléka (P<0,05). Nejvyšší dojivost dosáhl genotyp AB (0,76 l.den-1) > BB (0,68 l.den-1) > AA (0,66 l.den-1). U genotypu AB byly zjištěny nejnižší obsahy těchto základních složek T, B, K, S, TPS a VS. Vysoce průkazný vliv genotypu byl zjištěn na obsah L (P<0,001). Nejvyšší obsah L byl potvrzen u genotypu BB (5,13 g.100g-1 ) > (AB 5,08 g.100g-1) > AA (4,91g.100g-1). Méně průkazný vliv byl zjištěn u obsahu TPS (P<0,1). Nejvyšší průměrný obsah TPS byl nalezen u genotypu BB (11,72 g.100g-1) > AA (11,62 g.100g-1) > AB (11,54 g.100g-1). U genotypu AA byly zjištěny nejvyšší hodnoty složek T, B, K, SB, S. Oba genotypy AA, BB vykázaly stejné obsahy S (16,32 g.100g-1).cze
dc.format83 s.
dc.format83 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectovcecze
dc.subjectsložky mlékacze
dc.subjectprodukcecze
dc.subjectpůvodní valaškacze
dc.subjectgenetický polymorfismuscze
dc.subject{$\beta$}-laktoglobulincze
dc.subjectsheepeng
dc.subjectmilk compositioneng
dc.subjectproductioneng
dc.subjectOriginal Valachianeng
dc.subjectgenetic polymorphismeng
dc.subject{$\beta$}-lactoglobulineng
dc.titleKvalitativní ukazatele mléka původní valaškycze
dc.title.alternativeQualitative indexes of milk of ewes the Original Valachianeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag12112
dc.description.abstract-translatedThe aim of study was to evaluate milk efficiency of sheep Original Valachian (OV). Observation took place in the period 2006-2009 and were involved 123 ovine. Samples were taken from the morning milking during the months April to August (method ET). Milking proces was realised mechanically. In 84 sheep were known genotypes AA (n = 13), AB (n = 18), BB (n = 53). After evaluation of essential components of ewe&rsquo;s milk from flock of lambing ewes OV during lactation were found these average values: Fat (F) 4,90 g.100g-1, crude protein (CP) 5,94 g.100g-1, casein (CAS) 4,40 g.100g-1, serum protein (SP) 1,18 g.100g-1, lactose (L) 5,07 g.100g-1, dry matter (DM) 16,45 g.100g-1, solid not fat (SNF) 11,63 g.100g-1 and utilizable dry matter (UDM) 10,85 g.100g-1. Average daily milk yield of OV was 0,70 l. Effect of stage of lactation was provable on all the indicators in the level of significance 0,001. It was evidenced a statistically significant effect of the control year on the content of SNF (P<0,05), on the L (P<0,01) and on all other components (P<0,001). At comparing milk production OV according to the genetic polymorphism of {&beta;}-lactoglobulin have been identified probably significant differences in milk yield (P<0,05). The highest daily milk yield reached genotype AB (0,76 l.day-1) > BB (0,68 l.day-1) > AA (0,66 l.day-1). In AB genotype was found the lowest levels of these essential components F, CP, CAS, DM, SNF and UDM. Highly significant effect of genotype was found on content of L (P<0,001). The highest content of L was confirmed by genotype BB (5,13 g.100g-1) > AB (5,08 g.100g-1) > AA (4,91 g.100g-1). Less significant effect was found on SNF (P<0,1). The highest average content of SNF was found in genotype BB (11,72 g.100g-1) > AA (11,62 g.100g-1) > AB (11,54 g.100g-1). In genotype AA was found the highest values of F, CP, CAS, SP, DM. Both genotypes AA, BB showed the same content of DM (16,32 g.100g-1).eng
dc.date.accepted2010-06-09
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineProvozně podnikatelský oborcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam