Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorBárta, Jan
dc.contributor.authorŠlahůnková, Jiřina
dc.date.accessioned2021-11-26T14:08:35Z
dc.date.available2021-11-26T14:08:35Z
dc.date.issued2010
dc.date.submitted2010-04-30
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/10573
dc.description.abstractV diplomové práci byl hodnocen vliv rozdílné úpravy semen (mouka z celých neupravených semen, mouka z děloh semen po namáčení, mouka z děloh semen po naklíčení) u tří druhů luskovin (Pisum sativum conv. sativum L., Vicia faba L., Lupinus angustifolius L.) na výtěžnost a složení bílkovinného izolátu získaného pomocí izoelektrické precipitace. Bylo zjištěno, že úprava semen nejvíce ovlivňuje výtěžek vysráženého N (mg) a to ze 45 %. Při stanovení výtěžnosti bílkovin byla hodnota ovlivněna významnou interakcí (úpravou semen a druhem luskovin). Největší podíl byl však vysrážen v neupravených a naklíčených semenech lupiny, kde se hodnoty pohybují kolem 57 %. Dále byla v diplomové práci provedena zpětná precipitace bílkovin, pomocí které jsme získali bílkovinné koncentráty z jednotlivých druhů luskovin. Výtěžky bílkovinných koncentrátů dosahují hodnot v rozmezí 60-80 %. Ze spekter vodorozpustných bílkovin je vidět zřetelně vysoká koncentrace izolovaných bílkovin. Ve variantě naklíčených a namáčených semen vyplývá, že došlo v průběhu úpravy semen k rozpadu bílkovin s vyšší molekulovou hmotností. Dále tyto bílkovinné štěpy přecházejí extrahováním při pH 9,0 do později produkovaných bílkovinných izolátů. Po kyselé precipitaci je na spektru pozorovatelné, že jsou bílkovinné izoláty zpětně rozpustné..cze
dc.format62 s., 10 s.obr. příloh
dc.format62 s., 10 s.obr. příloh
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectsemena luskovincze
dc.subjectPisum sativum conv. sativum L.cze
dc.subjectVicia faba L.cze
dc.subjectLupinus angustifolius L.cze
dc.subjectbílkovinné koncentrátycze
dc.subjectlegume seedseng
dc.subjectPisum sativum conv. sativum L.eng
dc.subjectVicia faba L.eng
dc.subjectLupinus angustifolius L.eng
dc.subjectprotein concentrateseng
dc.titleHodnocení úpravy a zpracování semen vybraných luskovin na produkci bílkovinných koncentrátůcze
dc.title.alternativeEvaluation of selected legume seeds treatment and processing on production of protein concentrateseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag15362
dc.description.abstract-translatedThis diploma work was assessed effects of different seed treatment (untreated flour from whole seed, flour from the uterus after soaking seeds, flour from the seeds sprouted cotyledon) by three species of legumes (Pisum sativum conv. Sativum L., Vicia faba L., Lupinus angustifolius L.) yield and composition of protein isolate obtained by isoelectric precipitation. It was found that the seeds of change most affects yield precipitated N (mg) and 45%. When determining the value of the yield of protein was affected by significant interactions (treatment and the type of legume seeds). The largest share was, however, precipitate in untreated and germinated lupine seeds, in which values are around 57%. Furthermore, the thesis was to reverse the precipitation of proteins, using which we obtained protein concentrates from different species of legumes. The yields of protein concentrates reach values in the range of 60-80%. Spectra of soluble proteins is clearly visible high concentration of isolated proteins. Variation of sprouted seeds and soaked that occurred during treatment of seeds for the collapse of proteins with higher molecular weight. Furthermore, these grafts are transferred protein extraction at pH 9.0 in the later produced protein isolates. After acid precipitation is observed on a spectrum that is re-soluble protein isolates.eng
dc.date.accepted2010-06-03
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineRostlinné biotechnologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam