Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorBártová, Veronika
dc.contributor.authorMíčka, Tomáš
dc.date.accessioned2021-11-26T14:08:36Z
dc.date.available2021-11-26T14:08:36Z
dc.date.issued2010
dc.date.submitted2010-04-30
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/10574
dc.description.abstractDiplomová práce sledovala vliv ekologického a konvenčního způsobu pěstování brambor (Solanum tuberosum L.) na obsah bílkovin v hlízách. Bramborová bílkovina, která tvoří z celkového obsahu dusíkatých látek v hlízách brambor 1/3 až 1/2, patří mezi nejhodnotnější bílkoviny rostlinného původu a její vysoká hodnota je dána významným obsahem esenciálních aminokyselin. Významnou skupinou bílkovin brambor je patatin nebo také patatinový komplex, který je považován za hlavní zásobní bílkovinu a má řadu fyziologických funkcí důležitých z hlediska antioxidační aktivity a obranného systému proti patogenním organismům. Cílem praktické části práce bylo stanovení obsahu hrubých bílkovin, obsahu čistých bílkovin a zastoupení patatinových bílkovin v celkových bílkovinách hlíz brambor u 5 odrůd brambor, ve 2 ročníkových opakováních v ekologickém a konvenčním způsobu pěstování a statistické vyhodnocení a porovnání jednotlivých dat. Bylo zjištěno, že obsah sušiny v hlízách brambor byl významně ovlivněn ročníkem a stanovištěm. Obsah hrubých bílkovin v hlízách brambor byl významně ovlivněn ročníkem , způsobem pěstování a odrůdou. U hlíz brambor z konvenčního způsobu pěstování byl obsah hrubých bílkovin v sušině 9,93 % a u hlíz z ekologického systému pěstování 9,16 %. Obsah čistých bílkovin byl významně ovlivněn odrůdou. Vliv způsobu pěstování na obsah čistých bílkovin v hlízách brambor nebyl statisticky významný, ale tendence mírně vyššího obsahu čistých bílkovin byla pozorována u hlíz brambor z konvenčního způsobu pěstování (4,23 %) oproti hlízám brambor z ekologického způsobu pěstování (3,86 %). Zastoupení čistých bílkovin v obsahu celkových dusíkatých látek bylo významně ovlivněno ročníkem a odrůdou. U všech odrůd a variant byl detekován patatinový komplex v oblasti s molekulovou hmotností kolem 40-45 kDa. Vyšší počet patatinových izoforem (se spíše fyziologickou funkcí) byl sledován u hlíz brambor z ekologického způsobu pěstování.cze
dc.format77 s., 6 s. obr. příloh
dc.format77 s., 6 s. obr. příloh
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectbramborycze
dc.subjectdusíkaté látkycze
dc.subjectbílkovinycze
dc.subjectpatatincze
dc.subjectekologické pěstovánícze
dc.subjectkonvenční pěstovánícze
dc.subjectpotatoeseng
dc.subjectnitrogen compoundseng
dc.subjectproteinseng
dc.subjectpatatineng
dc.subjectorganic crop managementeng
dc.subjectconventional crop managementeng
dc.titleVliv ekologického a konvenčního systému pěstování brambor (Solanum tuberosum L.)na obsah bílkovin v hlízáchcze
dc.title.alternativeEffect of organic and conventional potato (Solanum tuberosum L.) farming on selected characteristics of potato tuber proteinseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag15363
dc.description.abstract-translatedDiploma thesis follows the influence of organic and conventional potato management (Solanum tuberosum L.) on tuber protein content. Potato protein represents from 1/3 to {½} of total tuber nitrogen compound and belongs among the most valuable plant proteins - its high value is given by high level of essential amino acids. Important group of potato proteins is a patatin (complex of patatin proteins), which is considered as a major storage protein and has many important physiological functions such as antioxidant activity and function of defense system against pathogenic organisms. The aim of the the work was to determined content of crude protein, pure protein and patatin proteins representation in the total protein of potato tubers. The diploma thesis was solved using 5 potatoes varieties, 2 year’s repetition and variant of organic and conventional potato production system. The obtained data were statistically evaluated. It was found, that content of dry matter in potato tubers was significantly influenced by a year and locality of the field experiment. Crude protein content in potato tubers was significantly influenced by a year, variety and type of potato management system. The potato tubers produced under conventional and organic management contained 9.93 and 9.16 % of crude protein in dry matter, respectively. Pure protein content was significantly influenced by variety. The affect of crop management on the pure protein content was not statistically signifiant. However, slightly higher content of pure protein was evaluated in dry matter of potato tuber produced under convetional than under organic crop management resulting in average value of 4.23 and 3.86 %, respectively. Representation of pure protein in total content of nitrogen matters was significantly influenced by variety and a year of growing. Complex of patatin proteins (40-45 kDa) was detected for all of the evaluated potato varieties and variants of the field experiment. Higher number of patatin isoforms (with rather physiological function) was investigated in potato tubers from organic crop management.eng
dc.date.accepted2010-06-03
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineRostlinné biotechnologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam