Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorVoříšková, Jarmila
dc.contributor.authorJungvirt, František
dc.date.accessioned2021-11-26T14:09:06Z
dc.date.available2021-11-26T14:09:06Z
dc.date.issued2009
dc.date.submitted2009-04-30
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/10603
dc.description.abstractChov skotu v České republice od roku 1990 zaznamenal výrazný pokles počtu chovaných kusů, avšak současně se zvýšila kvalita produktů, tj. mléka a masa. Situaci charakterizuje dobrá kvalita výrobků, avšak v porovnání s vyspělými zeměmi jejich nízká spotřeba na obyvatele za rok. Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit výsledky výkrmnosti a jatečné hodnoty býků českého strakatého skotu a jejich kříženců s masnými plemeny. Do vyhodnocení bylo zařazeno celkem 245 býků kříženců s masnými plemeny Blonde d´Aquitaine (BA) 52 býků, Charolais (CH) 37 býků a Masný simentál (MS) 38 býků. Kontrolní skupinu tvořilo 118 býků českého strakatého skotu (CS). Nejvyšší porážkové hmotnosti dosáhli kříženci s plemeny MS a to 684,1 kg a Charolais, 656,0 kg. Obě skupiny měly i nejvyšší intenzitu růstu Charolais 1153 g resp. Blonde d´Aquitaine 1072 g. Tomu odpovídaly i nejvyšší hmotnosti jatečně upraveného těla, které činily u kříženců MS 380,4 kg a u Charolais 365 kg. Nejvyšší podíl masa vykázaly skupiny MS (78,9 %) a na stejné úrovni i skupina Charolais (78,7 %). Nejméně ledvinového loje bylo zjištěno u skupiny Blonde d´Aquitaine. Nejvyšší obsah dusíkatých látek (21,75 %) a zároveň nejnižší obsah intramuskulárního tuku (1,73 %) vykazovala skupina Blonde d´Aquitaine. Nejnižší obsah (19,39 %) dusíkatých látek a nejvyšší obsah intramuskulárního tuku byl prokázán u kontrolní skupiny českého strakatého skotu.cze
dc.format63
dc.format63
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectskotcze
dc.subjectmasná plemenacze
dc.subjectmasná užitkovostcze
dc.subjectkvalita masacze
dc.subjectcattleeng
dc.subjectbeef breedseng
dc.subjectmeat performanceeng
dc.subjectmeat qualityeng
dc.titleMasná užitkovost býků domácí populace skotu a jeho kříženců s masnými plemenycze
dc.title.alternativeBull meat efficiency of national cattle population and its crossbreeds with beef breedseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag5482
dc.description.abstract-translatedCattlebreeding in the Czech Republic since 1990 has recorded significant decrease in numbers of kept animals but the quality of product - that means meat and milk has increased. The situation is characterized by good quality products but in comparison with developed countries low consumption of these products per person a year. The aim of this diploma work was to analyse result of fattening performance of Czech Pied Cattle bulls and their crossbreeds with beef breeds. In the evaluation were included 245 bulls - crossbreeds with meat breeds Blonde d´Aquitaine (BA) - 52 bulls, Charolais (CH) - 37 bulls and Simmental (MS) -38 bulls. The control group was made by 118 bulls of the Czech Pied Cattle - 684,1 kg and Charolais - 656 kg. Both groups had the highest intensity of growth. Charolais - 1 153 g and Blonde d´Aquitaine 1 072 g. These results corresponded to the weight of carcass that made up by MS crossbreeds 380.4 kg and by Charolais 365 kg. The highest proportion of meat showed out groups MS (78.9%) and at the same level Charolais (78.7%). The lowest amount of kidney fat was found by group Blonde d´Aquitaine. The highest content of the nitrogen substances (21.75%) and at the same time the lowest content of the intramuscular fat (1.73%) was showed up by the Blonde d´Aquitaine group. The lowest content of the nitrogen substances (19.39%) and the highest content of the intramuscular fat were showed out by the control group of the Czech Pied Cattle.eng
dc.date.accepted2009-06-19
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineVšeobecné zemědělstvícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam