Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorVáchalová, Radka
dc.contributor.authorCodlová, Petra
dc.date.accessioned2021-11-26T14:09:59Z
dc.date.available2021-11-26T14:09:59Z
dc.date.issued2009
dc.date.submitted2009-04-30
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/10646
dc.description.abstractV současné době lze v horských a podhorských oblastech rozdělit systémy pastvy do dvou základních skupin, a to na kontinuální a rotační. Tato problematika nabývá na významu, zejména s přechodem na chov skotu s netržní produkcí mléka, kde jak sečení TTP, tak zejména pastva, je limitujícím faktorem trvale udržitelného zemědělství v těchto oblastech. V současnosti narůstá tlak na zefektivnění výroby nutričně hodnotné píce pro zdravou výživu skotu v ekologicky nezatěžovaném prostředí při minimalizaci nákladů a energetických vstupů. Významnou roli zde, mimo jiné, zaujímají i fyzikální vlastnosti půd, a to jak z hledisek pěstitelských, tak z hlediska druhového složení (např. zvýšený výskyt méně druhotných dvouděložných druhů při nadměrném zatížení pastvin), ovlivnění výživy a kvality porostu v důsledku zhoršené pórovitosti, objemové hmotnosti, minimální vzdušnosti atd. Zhoršené fyzikální vlastnosti půd u pastevních porostů přímo ohrožují základní prvky životního prostředí, zejména pak kvalitu vody.cze
dc.format138 s., 24 s. příloh
dc.format138 s., 24 s. příloh
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectpastva kontinuálnícze
dc.subjectrotačnícze
dc.subjectfyzikální vlastnosti půdcze
dc.subjectskotcze
dc.subjectpratotechnické zásadycze
dc.subjectpasture {--} continuouseng
dc.subjectrotationaleng
dc.subjectphysical properties of soilseng
dc.subjectcattleeng
dc.subjectprinciples for pratotechnique pastoral fieldseng
dc.titleVliv kontinuální a rotační pastvy na vybrané fyzikální a chemické vlastnosti půd (se specifikací na podhorskou oblast Šumavy)cze
dc.title.alternativeInfluence continuous and rotary pastupe on choice physical and chemical characteristics soil (with specification at the marginal area Šumava)eng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag7688
dc.description.abstract-translatedAt present the mountains and sub mountains areas of grazing systems divided into two basic groups on a continuous and rotational. This issue is becoming increasinhgly important, especially with shift cattle with non-market production of milk, where pasture, as mowing and grazing, in particular, is a limits factor for sustainable agriculture in these areas. At present, increasing pressure to streamline the production of nutritionally valueble forage for healty nutrition of cattle in ecological environment by minimalisation energetic and financial inputs. Important role here, among other things, taking the physical properties of soils, both from the aspects of production and in terms of species composition (eg increased incidence of lower secondary grass field of the excessive burden on pasture), influence of nutrition and quality of crop due to deterioration in porosity, volume weight, minimum gauziness etc. Degraded physical properties of soil for pasture crops directly threaten the basic elements of the environment, especiallly water quality.eng
dc.date.accepted2009-06-11
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplinePozemkové úpravy a převody nemovitostícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam