Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorLád, František
dc.contributor.authorKubát, Václav
dc.date.accessioned2021-11-26T14:11:01Z
dc.date.available2021-11-26T14:11:01Z
dc.date.issued2009
dc.date.submitted2009-04-30
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/10689
dc.description.abstractV provozních podmínkách bylo v tříletém období provedeno vyhodnocení faktorů, které ovlivňují kvalitativní ukazatele travních siláží. Fermentace a celková kvalita byly hodnoceny normou, kterou doporučuje AgroKonzulta Žamberk a EKO-LAB Žamberk. Vyhodnocení proběhlo ve dvou souborech. Do prvního souboru byly zařazeny vzorky pro vyhodnocení vlivu aditivních látek na základě ukazatelů fermentačních charakteristik. Zde byly vytvořeny tři skupiny po 14-ti vzorcích. Kontrolní, neošetřená žádným konzervačním přípravkem. Do druhé skupiny byly zařazeny siláže ošetřené bakteriálními přípravky. Do třetí skupiny byly zařazeny siláže ošetřené bakteriálně-enzymatickými přípravky. Na základě vyhodnocení výsledků je možné konstatovat, že silážní přípravky kladně ovlivňují fermentační proces a tím i výslednou kvalitu siláží. Statisticky velmi významných hodnot (P < 0,01) bylo dosaženo u stupně proteolýzy, kdy lepších hodnot bylo dosaženo u skupin s použitím konzervačních přípravků. Skupiny travních siláží s použitím konzervačních přípravků dosáhly významně lepších hodnot (P < 0,05) u obsahu kyseliny mléčné, než skupina neošetřená žádným přípravkem. Při hodnocení fermentačního procesu bylo zjištěno u skupiny travních siláží ošetřených bakteriálně-enzymatickými přípravky o 14,4 % vyšší zastoupení siláží v I. třídě jakosti, oproti travním silážím ošetřených bakteriálními přípravky. Do druhého souboru byly zařazeny vzorky dle fenofáze: konec sloupkování, počátek metání a plné metání. Každá skupiny obsahovala 12 vzorků. Vyhodnoceny byly ukazatele výživné hodnoty. Hodnoty NL, PDIN, a SOH byly velmi významně ovlivněny (P < 0,01) fenofázemi. Nejlepší výsledky byly zaznamenány u travních siláží sklizených na konci sloupkování. Hodnoty CF a NEL byly statisticky vysoce významné (P < 0,01) u skupin siláží sklizených na konci sloupkování a na počátku metání oproti skupině na konci metání.cze
dc.format68
dc.format68
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjecttravní silážecze
dc.subjectkvalitativní ukazatelecze
dc.subjectsilážní přípravkycze
dc.subjectfenofázecze
dc.subjectgrass silages; qualitative parameters; silage additiveseng
dc.subjectphenophaseseng
dc.titleFaktory ovlivňující kvalitativní uakzatele silážovaných krmivcze
dc.title.alternativeInfluence of different factors for qualitative parameters of ensilage feedstuffseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag8797
dc.description.abstract-translatedIn the operating conditions, for the period of three years, were estimated the qualitative factors affecting the qualitative parameters of grass silages. The fermentation characteristics and the total quality of silages were evaluated by the recommendations of AgroKonzulta Žamberk and EKO-LAB Žamberk companies. The feed samples (silages) were evaluated in two sets of databases. First set of samples assessed the impact of additive substances on the basis of parameters of fermentation characteristics. This first set of samples was divided into three groups; each of them had 14 samples. First group of the samples was untreated; no preservations were used on these samples. Into the second group of the samples were included the silages treated with bacterial preparations. The third group contained the silage samples treated with bacterial-enzyme preparations. It is possible to conclude that the silage&rsquo;s additives positively affect the fermentation process and thus the final silage quality. High statistical significance (P < 0.01) was found for level of proteolysis. Better values were achieved in groups with the use of preservations. Group of grass silages using preservations achieved significantly better values (P < 0.05) in lactic acid content than the group with none using of the preservations. Grass silage samples treated with the bacterial-enzymatic preparations had about 14.4 % more representations in I. class quality than the group treated with bacterial preparation. The second set of samples was classified by the phenophases: before the heading, the beginning of heading and full heading. Each group contained 12 samples. The parameters of nutritional value were evaluated. The chemical compositions (NL, PDIN and SOH) were highly significantly affected (P < 0.01) by the phenophases. The best results have been reported in grass silage harvested in the phenophase before the heading. The chemical compositions CF and NEL were better (P < 0.01) in grass silages harvested in the phenophase before the heading and in the phenophase the beginning of heading against grass silage harvested in the phenophase full heading.eng
dc.date.accepted2009-06-19
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineVšeobecné zemědělstvícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam