Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSamková, Eva
dc.contributor.authorTibitanzlová, Linda
dc.date.accessioned2021-11-26T14:11:28Z
dc.date.available2021-11-26T14:11:28Z
dc.date.issued2010
dc.date.submitted2009-12-04
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/10706
dc.description.abstractCílem diplomové práce bylo posouzení vybraných jakostních ukazatelů v závislosti na chovu, roku a sezóně. Ve třech vybraných zemědělských podnicích byly v rámci pravidelných kontrol získány bazénové vzorky mléka, u kterých byly sledovány následující ukazatele: celkový počet mikroorganismů (CPM), počet somatických buněk (PSB), obsah tuku, obsah bílkovin, obsah kaseinu, bod mrznutí, obsah tukuprosté sušiny (TPS) a obsah močoviny. Výsledky z jednotlivých zemědělských podniků byly mezi sebou porovnávány a byly vysvětleny příčiny rozdílů a kolísání jakosti mléka.cze
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectkontrolní vzorekcze
dc.subjectsložení mlékacze
dc.subjectkvalita mlékacze
dc.subjectkrávacze
dc.subjectcoweng
dc.subjectbulk milkeng
dc.subjectmilk compositioneng
dc.subjectmilk qualityeng
dc.titleHodnocení jakostních ukazatelů syrového kravského mléka ve vybraném zemědělském podnikucze
dc.title.alternativeAssessment of raw cow milk quality indicators in agricultural enterpriseeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag8932
dc.description.abstract-translatedThe aim of thesis was to analyze results of raw bulk milk according to these quality indicators: total bacterial count (TBC), somatic cell count (SCC), fat content, protein content, casein content, freezing point, solids-not-fat (SNF) and urea content. Data were evaluated from March 2006 through December 2008 at three farms. All of quality indicators were evaluated in term of farm, year and month. The ANOVA showed a significant effect of farm, year and month on all quality indicators. Limits given by European Union of TBC ({≤}100,000/ml) and SCC ({≤}400,000/ml) were keep in all farms. In first farm were overall means 3.97 % fat, 3.56 % protein, 2.73 % casein percentage, freezing point -0.527 °C, 9.11 % solids-not-fat and 4.8 mmol/l urea. In second farm were overall means 3.89 % fat, 3.47 % protein, 2.68 % casein percentage, freezing point -0.523 °C, 9.01 % solids-not-fat and 3.6 mmol/l urea. In third farm were overall means 3.81 % fat, 3.33 % protein, 2.60 % casein percentage, freezing point -0.522 °C, 8.87 % solids-not-fat and 4.5 mmol/l urea. Results were compared and causes of difference and milk quality variation were explained.eng
dc.date.accepted2010-02-01
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineProvozně podnikatelský oborcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam