dc.contributor.author | Kočár, Petr | cze |
dc.contributor.author | Beneš, Jaromír | cze |
dc.contributor.author | Preusz, Michal | cze |
dc.contributor.author | Vaněček, Zdeněk | cze |
dc.date.accessioned | 2021-01-18T09:54:57Z | |
dc.date.available | 2021-01-18T09:54:57Z | |
dc.date.issued | 2015 | cze |
dc.identifier.issn | 0023-5830 | cze |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/107 | |
dc.description.abstract | Historie využívání ječmene jako sladovnické a pivovarnické suroviny ve středověku a raném novověku byla dosud v prostředí českých zemí konstruována výhradně na základě studia archivních záznamů a dobových vyobrazení. Menší význam byl přikládán archeologickým nálezům. Neprávem opomenuty zůstaly archeobotanické nálezy rostlinných makrozbytků ječmene a ječného sladu z mladších historických epoch, ačkoli ve středoevropském kontextu jde z hlediska kvantity nálezů i jejich kvality o naprosto unikátní soubor. Cílem předloženého pojednání je proto v historicko-archeologickém kontextu poukázat na přínos archeobotaniky pro poznání historie ječmene a zároveň v celistvosti prezentovat veškeré nálezy ječného sladu z České republiky. | cze |
dc.format | p. 153–158 | cze |
dc.language.iso | cze | cze |
dc.publisher | Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. | cze |
dc.relation.ispartof | Kvasný průmysl. Časopis pro výrobu nápojů a biochemické technologie, volume 61, issue: 5 | cze |
dc.subject | ječmen, slad, makrozbytky, archeobotanika, archeologie, historie | cze |
dc.subject | barley, malt, macro-residue, archaeobotany, archaeology, history | eng |
dc.title | Ječmen a ječný slad ve středověku a raném novověku v českých zemích | cze |
dc.title.alternative | Barley and Malt in the Middle Age and Early Modern Period in Czech Lands | eng |
dc.type | article | cze |
dc.identifier.obd | 43877299 | cze |
dc.description.abstract-translated | The history of the barley use as a raw material for malt- and beer production in middle ages and early modern era was still in the environment of the czech lands constructed solely on the basis of archival records and historical pictures. Less importance was given to archaeological fi nds. Unjustly neglected remained fi nds of botanical macro remains of barley and barley malt from younger historical epochs, although in the Central European context it is in terms of quantity and quality of the fi ndings a unique fi le. The aim of this article is therefore historical and archaeological context to highlight the benefi ts of archaeo botany for understanding the history of barley, while the integrity of the present all fi ndings malt barley in Czech republic. | eng |
dc.peerreviewed | yes | cze |
dc.publicationstatus | postprint | cze |
dc.project.ID | EE2.3.20.0289/PAPAVER - Centrum studia člověka a rostlin Evropy a severní Afriky doby poledové | cze |
dc.relation.publisherversion | http://www.kvasnyprumysl.cz/cz/journal/2015/5/ | cze |